- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
5.3 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

ГЕРБ печели изборите с 25,7% , „Промяната“ се срина до 18,5%, Слави и Стефан Янев под чертата засега

Избрано

Бойко Борисов и ГЕРБ имат повод за радост днес

ГЕРБ убедително печели предсрочните парламентарни избори и очаквано си връща първото място в българската политика, след като получи подкрепа от 25,7% според агенция „Тренд“. Това показват първите резултати. Очаква се обаче след паралелното преброяване да настъпят сериозни промени по отношение представянето на „Възраждане“, ДПС, БСП и „Продължаваме промяната“. При паралелното преброяване е възможно първите две формации да получат значително по-висок резултат от предварително обявения. Промените едва ли ще доведат до нов победител, тъй като разликата на ГЕРБ с намиращата се засега на второ място партия „Продължаваме промяната“ е чувствителна. Формацията на Кирил Петков и Асен Василев, която на изборите през миналата година бе на първо място, получава засега 18,5%. Трети е Движението за права и свободи, което получи 13,4% електорална подкрепа. Четвъртото място в сериозна битка спечели БСП с 11,5%, а „Възраждане“ остана на пета позиция с подкрепа от 10,1%. Коалицията Демократична България е последната, която със сигурност засега намира място в новия парламент със 7,4%. До този момент партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) с 3,6% и новата формация „Български възход“ на бившия служебен премиер Стефан Янев с 3,7% остават под 4-процентната бариера.

ГЕРБ си върна първото място на парламентарни избори, след като загуби последните два вота миналата година

Победата на ГЕРБ и Бойко Борисов е шестата на парламентарни избори, откакто партията е създадена. Досега Борисов е губил само два пъти на парламентарни избори и това стана през юли и ноември 2021. През юли ГЕРБ отстъпи първото място на ИТН с 63 депутата, а през ноември остана отново на второ място, изпращайки в парламента само 59 депутати и записвайки исторически минимум в подкрепата с гласовете на 596 хиляди избиратели.

Рекордно ниска избирателна активност, отбелязват всички социологически агенции. Иначе според повечето гласували приоритет на следващото управление е справянето с инфлацията, на второ място е стабилността в държавата, а на трето е стопирането на корупцията. Това показва пък проучване на „Алфа рисърч“.

Първите резултати от изборите сочат, че съставянето на нов кабинет ще бъде много трудно начинание и може да се случи само при коалиции, които досега са смятани за невъзможни. Любопитно е, че сумарният резултат на ГЕРБ и ДПС например е доста по-висок от сумарния резултат на досега управлявалите партии „Придължаваме промяната“, БСП и Демократична България. Вече се прокрадват първи мнения, че Демократична България може да се съгласят на участие в експертен кабинет с ГЕРБ и ДПС, което ще изпрати автоматически партиите на Кирил Петков и Корнелия Нинова в опозиция. Ако не се стигне до някакъв вид разбирателство ни очаква втори служебен кабинет на Гълъб Бонев, който днес гласува заедно със своята майка.

Гълъб Донев може да изкара втори мандат като служебен премиер. Снимка БТА

Резултатът на „Възраждане“ допълнително е коментиран като нереално нисък. Много от симпатизантите на партията смятат, че машинният вот е манипулиран и това може да доведе до сериозни бунтове и брожения в страната.

Много от гласувалите за „Възраждане“ смятат, че изборните резултати са опорчени от машинния вот. С машини в ЕС се гласува само в България. Костадин Костадинов в своята секция

 

Очаквайте всичко за изборите – резултати, мнения, коментари, прогнози – във filternews.bg!

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини