- Реклама -

- Реклама -

събота, 4 февруари 2023 г.
1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ГЕРБ: „Промяната“ от самото начало бута страната към избори

„Продължаваме промяната“ подходиха откровено несериозно, като от самото начало на 48-ото Народно събрание бутат страната към избори, каза днес във Варна зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, цитиран от БТА.

По думите му от ПП провалят опитите за редовно правителство, защото не харесали резултата от последните избори.

„Вече можеше да има Министерски съвет, ако останалите политически формации бяха подходили сериозно още при първия мандат, когато предложихме експертен кабинет“, добави още той.

Митов допълни, че ГЕРБ-СДС тепърва ще обсъждат как да се процедира, след като връчването на третия мандат е вече факт. С това си изказване той допусна, че е възможно партията на Бойко Борисов да подкрепи третия мандат на БСП. ГЕРБ обаче имат решение на националните си органи да не влизат в управление с левицата.

В Русе председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова разясни, че групата ще реши какво ще е поведението ѝ, когато БСП реши дали да ги покани на планираната за тази седмица лидерска среща. Зам.-председателят на групата и лидер на СДС Румен Христов пък каза, че ще отидат на такава, но няма да подкрепят левицата:

„Ако бъдем поканени на такава среща, ние ще вземем участие, но не очаквайте, разбираемо, подкрепа от СДС за БСП. Това няма как да се случи“, каза той.

Митов е на мнение, че партиите трябва да търсят формула за управление, подкрепено от парламентарно мнозинство.

Даниел Митов разкритикува президента Румен Радев, който според него се готвел да управлява още дълго със служебни кабинети.

„Управлението на страната отдавна е излязло от параметрите на Конституцията и власт, която не е легитимна, ръководи много дълго време“, добави той.

Той разкритикува и изказването на вицепрезидента Илияна Йотова за изказването ѝ от миналата седмица, когато каза, че Радев ще връчи мандата на партия, която ще продължи политиката на служебния кабинет:

„Всъщност служебният кабинет не може да има други приоритети освен да организира изборите. Очевидно в президентството вече са решили, че управляват, и то дългосрочно“.

„ПГ на ГЕРБ-СДС ще прецени какво ще е поведението ѝ, след като станат ясни действията на БСП“, заяви в Русе председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, цитирана от БНР след като днес президентът Румен Радев връчи третия мандат на БСП и водачът на партията Корнелия Нинова съобщи, че ще поиска от Националния съвет на политическата формация мандат да преговаря с всички партии, като председателите им ще бъдат поканени на лидерска среща.

 

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

- Реклама -

Последни новини