- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 30 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС гарантират избора и с хартиена бюлетина

Избрано

БСП се присъедини към ГЕРБ-СДС и ДПС и трите партии формираха мнозинство, което ще успее да върне хартиената бюлетина хартиена бюлетина“. Промените в Изборния кодекс ще се гледат още днес в комисия и в петък на първо четене в пленарна зала.

Така трите формации гарантират, че когато и да са следващите избори, на тях ще се гласува с хартиена бюлетина.

От ПП и ДБ опитаха да спрат връщането на хартиения вот, който според тях е предпоставка за манипулирането на изборните резултати. ДБ поиска отпадане на точката от дневния ред на парламента, но опитът бе неуспешен. Предложението бе отхвърлено със 123 гласа „против“ (ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП), 106 „за“ (ПП, „Възраждане“, ДБ и БВ) и 1 „въздържал се“ от БСП.

Депутатите започнаха заседанието с гласуването на програмата за работата на парламента, в която е заложено и първото четене на промените в ИК. Това противоречи на Правилника за организацията и дейността на НС и заложените в него срокове.

Бившият председател на парламентарната правна комисия в 47-ото НС Милен Матеев от „Продължаваме промяната“ заяви, че законопроектът още не е разпределен на комисии, няма време да се проведе обществен дебат и прокарването на промените още в петък е недопустимо.

„За мен е кауза да не върнем хартиената бюлетина и начините, по които се манипулираха изборите“, заяви той и добави, че не е нужно „коалиция хартиена бюлетина“ да демонстрира мускули.

Йордан Цонев от ДПС пък направи обратно предложение и поиска точката да остане, защото не трябвало този важен за обществото закон да продължава да се бави и отлага. Той заяви, че не било нужно обществено обсъждане на промените и се аргументира със събраната подписка за връщането на бюлетината.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова от ДБ направи процедурно предложение и поиска отпадане на точката за промени в изборния закон, за да се разгледат всички проектозакони за промени в ИК – на БСП, „Възраждане“ и ДБ. В крайна сметка обаче опитът за спиране на завръщането на хартиената бюлетина се оказа неуспешен.

Борислав Гуцанов от БСП на свой ред поиска отпадане на точката за изпращане на военна помощ на Украйна, както и проекторешението за закупуване на вторите осем изтребители F-16. Искането му очаквано не мина – то бе подкрепено само от депутатите от „Възраждане“ и БСП.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини