24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

ГЕРБ-СДС: В програмата на ПП-ДБ има остро противоречие между бюджета и всички останали сектори (ВИДЕО)

Представители на ГЕРБ-СДС дадоха брифинг в Народното събрание, на който представихат анализ на секторните политики, предлагани от ПП-ДБ. На брифинга присъстват всички представители на ГЕРБ-СДС, участвали в преговорите за съвместна управленската програма.
Ще коментираме всички секторни политики от управленската програма на „Продължаваме промяната“. До мен са всички колеги от работните контактни групи. Това заяви Десислава Атанасова.

Бюджет и финанси

„Може да си съставите грешния извод, че процесът е приключил поради липсата на отстъпчивост, ината за избор на екип – имам предвид представеният състав на проектокабинет. Това не е съвсем вярно. Работата е свършена до средата. Има цели сфери, където забележките и предложенията на нашите екипи в голяма степен са приети – спорт, земеделие, култура, външни работи, отбрана. Затова отправям благодарност към всички, положили усилия да се свърши тази работа, включително и на ПП-ДБ. Голяма част от предложенията, постъпили към нас, обаче, не са съвсем професионални. Имаше много неща под формата на булети в екселска таблица, заклинания, шепоти. Имаме пропуски в цели сектори – еврофинансиране, грижа за децата, туризъм. Най-големият проблем е свързан с вътрешната кохерентност – острото противоречие на сектора „Бюджет и финанси“ с всички останали сектори. Дори при консервативни изчисления, за 18 месеца дефицитът в тази програма е поне 7-8 млрд“, каза Томислав Дончев.

Теменужка Петкова изтъкна, че в програмата няма остойностяване на предлаганите политики. Липсват и мерки срещу инфлацията, както и план за присъединяване към ОИСР.

„Тоест, ние отново в края на изпълнението на тази програма няма да знаем каква е сметката от това. Ако трябва да обобщим с едно изречение каква е политиката на ПП-ДБ в областта на финанси и бюджета – това е, че тя не дава отговори и решения, а напротив – предизвиква още въпроси и показва, че посоката която залагат, е неточната посока“, заяви Петкова.

Съдебна реформа

„Яснота липсва и за намеренията за реформиране на КПКОНПИ, изоставени са предложенията за увеличаване на правомощията на разследващите полицаи. Няма визия за цялостно реформиране на Наказателния кодекс. По отношение на съдебната реформа имат добри намерения, но не знаят как да ги реализират“, коментира Рая Назарян.

Енергетика

Предложенията на ПП-ДБ поставят българската енергетика на карта, а голяма част от предложенията им са незаконни, смята Жечо Станков.

„Затваряме въглищните централи по целесъобразност, което противоречи на законите. Описали са, че ще помогнем за Западните Балкани да затворят и техните ТЕЦ-ове. Не дай си, Боже, да се случи това, целите Балкани ще останат без ток.

Но много по-притеснително е детайлната декапитализация на българската енергетика. Има план да съберат парите на всички дружества, след което „Булгартрансгаз“ и ЕСО да бъдат изкарани от БЕХ. Това ще поздволи те да бъдат приватизирани. Това би означавало и че кредиторите ще си поискат парите обратно – това са 2,4 млрд. лв. или още 1,5% дефицит, така че българската енергетика в момента е поставена на карта“, заяви Станчев.

Критики има и в предложенията на ПП-ДБ за регионална политика, здравеопазване, социална политика.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини