- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с консенсус по основните параметри на Бюджет 2023

ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната- Демократична България“ с консенсус по основните параметри на бюджета за 23-та година, като дефицит, еврозона и запазване на данъчната политика. Това стана ясно от проведените преди обяд консултации между първата и втората политически сили в парламента.

В ранния следобед екипи на двете коалиции пристигнаха в Министерството на финансите, за да търсят резерви за нова план-сметка, която ще спаси държавата от влизане в дългова криза и вдигане на данъците.

Министерството на финансите трябваше да отговори на няколко въпроса, около които се обединиха днес по време на консултациите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Първият от които е дали държавата има нужните резерви, за да обезпечи разходната част на проектобюджета и по този начин да бъде намален дефицитът от 6,4% на по поносими нива.

„Мисля, че изненадите не са големи. Едната е ПВУ, другата е дивидент, третата е участие по издръжката на различни ведомства. Четвъртата е капиталовата програма. Т.е. не се пипат социални разходи или заплати на този етап. Данъци също не се пипат на този етап. И ще получим детайлна информация от МФ през следващата седмица както за приходната така и за разходната част. След което ще обсъдим вариант, доста реалистичен, бюджетът да влезе в 3% ограничения, които сме говорили. Чисто технологично това най-вероятно ще се случи, като на първо четене бъде отхвърлен този бюджет от 6.4, след което да бъде коригиран от министерството на 3% и с конкретно заложени политики, които НС би приел“, каза Асен Василев.

„Изискахме от колегите подробна информация както по отношение на капиталовите разходи, така и по отношение на разходите за издръжка и по отношение на дивидентите и възможността за това да бъде начислен 100% дивидент като съответно бъдат отчетени рисковете за енергийното дружество БЕХ. Да се съобразим изцяло с това да гарантираме неговата финансова сигурност да гарантираме и енергийната сигурност на страната, тъй като знаете, че дружеството е с особено значение за българската икономика. Така че, надяваме се да получим в кратък порядък информация по отношение на поставените от нас въпроси. Да анализираме предоставената информация и да търсим варианти така, че бюджетът да влезе в рамите на 3% дефицит“, каза Теменужка Петкова.

По-рано днес първата и втората политически формации в НС се срещнаха публично пред медиите, за да изчистят спорните моменти по проектозакона за бюджета. Стана ясно, че по три параметри те нямат никакви различия, а именно – да не се вдигат данъците, да се запази 3% дефицит и България да препотвърди пътя си към еврозоната.

„Ситуацията е извънредна, нестандартна. Как това се отразява на бюджетния процес? Двете политически сили се разбраха да разработят своята управленска програма. Т.е. тя трябва също да бъде остойностен и тези два процеса, паралелно трябва да вървят и в един момент трябва да се съберат, за да постигнем целите, които сме си поставили. Това, което ще излезе като краен резултат, ще бъде базата, на която ще се управлява държавата и ще се носи отговорност за нейното изпълнение“, каза Кирил Ананиев.

„Да помолим Министерството на финансите да направят разчети на база на конкретни заложени политики, които се различават, които са сложени в текущия бюджет, за да можем след това да вземем съответните управленски решения“, каза Асен Василев.

„Може да има възможност да се отвори разговор, когато се изчислява инфлацията и инфлационната разлика в трите най-ниски страни в еврозоната и България – да се погледнат за потенциални изключения, свързани с войната. Това отваря една възможност за дебат и с ЕЦБ и на политическо ниво в Европа. Просто казвам, че съществува и това ни беше подадено от Европа като потенциална посока, в която може да вървим“, каза Кирил Петков.

След края на срещата в МФ стана ясно че ще са нужни поне седмица за да бъдат направени новите изчисления и да бъде изготвен проект за новата план-сметка.

- Реклама -

Последни новини