- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ГЕРБ ще внесе своя вариант за решаване на казуса със Северна Македония

Избрано

Народното събрание се събира след вота на недоверие в опит да гласува седмичната си проектопрограма. Вчера липсата на кворум провали редовното заседание на парламента.
Очаква се днес ГЕРБ да внесе в деловодството своя проект за одобрение на преговорната рамка на Република Северна Македония. Очаква се и ДПС да внесе проект за решение по същата тема. Заявката за внасяне на предложение за отпадане на ветото за Северна Македония направиха от ГЕРБ след процедурата по вота на недоверие.

Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова обяви, че имат свой проект за одобрение на преговорната рамка на Северна Македония:

„Който вече сме подписали, който ще е гаранция, че България няма да изпусне този исторически момент и че българските национални интереси ще бъдат защитени. Настояваме Кирил Петков и неговото правителство да финализират и одобрят двустранния протокол незабавно“.

Минути преди гласуването на вота на недоверие вчера премиерът Кирил Петков заяви: „Няма да правим сделка с Борисов, Доган и Митрофанова“ и добави, че днес ще бъде направен нов опит да заседава Комисията по външна политика по казуса със Северна Македония.

А иначе в предварително обявената седмична проектопрограма като точка първа отново е проектът на решение, внесен от ГЕРБ, за приемане на процедурни правила за избиране на председател на Народното събрание.

Преди заседанието на парламента ще се събере председателският съвет, за да реши дали точки от проектопрограмата да отпаднат или да бъдат разместени. Очаква се проектът за избор на председател на Народното събрание да бъде изключен от програмата, след като и вчера временно изпълняващият длъжността председател Мирослав Иванов съобщи, че няма заявени кандидатури за поста.

В програмата на Народното събрание са включени три законопроекта за промени в закона за енергетиката – на ДПС, „Има такъв народ“/ и на Възраждане.

От Движението за права и свободи предлагат създаване на механизъм, чрез който да се увеличат приходите във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ и да се продължат програмите за подпомагане на бизнеса и нуждаещите се групи.

С промените, внесени от „Възраждане“, се предвижда Народното събрание да може да прекратява предсрочно правомощията на КЕВР по своя инициатива, а с измененията на  „Има такъв народ“ се дава възможност енергийният регулатор да определя тарифи на цените, в зависимост от консумираното количество ток, парно, газ и питейна вода.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини