- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Германия изключи последните си атомни електроцентрали

Германия изключи последните си три атомни електроцентрали, с което ще сложи край на използването на ядрена енергия в страната, продължило повече от 60 години, както и на съпътстващия политически дебат по въпроса, съобщи ДПА.

Две от трите централи трябваше да бъдат спрени в края на миналата година, но поради нахлуването на Русия в Украйна и последвалата енергийна криза правителството реши да ги остави да работят през цялата зима. Вчера мощността на реакторите постепенно беше намалена, докато генераторът се изключи от мрежата и реакторът напълно спрян.

Първата търговска атомна електроцентрала в Германия, в Кал, южната провинция Бавария, е пусната в експлоатация през ноември 1960 г.

„Утрешният ден е лош, това е черен ден за Германия“, заяви пред медиите ръководителят на германските консервативни християндемократи (ХДС) Фридрих Мерц.

Свободната демократическа партия (СвДП), която е ориентирана към бизнеса, също разкритикува спирането, като заяви, че ядрената енергия е устойчива и полезна за околната среда.

Министърката на околната среда Щефи Лемке заяви, че е вярно обратното. Ядрената енергия е „твърде скъпа, твърде бавна, твърде опасна и не е надеждна в борбата с климатичната криза поради огромната нужда от охлаждаща вода“, според представителката на Зелената партия. Тя заяви, че ядрената енергия генерира въглероден диоксид, като посочи енергоемкия процес, необходим за производството на ядрено гориво. Освен това тя се позова на огромните екологични щети и социалните последици от изчерпването на урана.

Министърът на икономиката Роберт Хабек, също от Зелените, потвърди, че енергийните доставки в Германия ще останат сигурни и след затварянето на последната атомна електроцентрала. Те ще се гарантират преди всичко за сметка на масовото разширяване на възобновяемите енергийни източници, каза той.

Източник: БТА

 

- Реклама -

Последни новини