- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Германия разследва „украинската връзка“ в саботажа на „Северен поток“

Патрулен кораб на датските военноморски сили. Снимка: EPA-EFE

Федералната служба за криминални разследвания на Германия анализира нови улики, които биха могли да докажат участието на Украйна в саботажа на руско-западноевропейския газопровод „Северен поток“ миналия септември, съобщи днес британският „Дейли мейл“.

Според този източник, разследващи журналисти от Германия, Полша, Швеция и Дания днес посочиха, че Федералната служба за криминални разследвания не е убедена в руския саботаж, след като е проучила подробно военноморските маневри на Москва около мястото на експлозиите.

Този път журналистическото разследване е осъществено съвместно от германските медии ВДР И НДР, заедно с вестник „Süddeutsche Zeitung“, шведския вестник „Expressen“, полския „Frontstory“ и датския „Beringske“. Междувременно „мъж от Украйна е сред онези, които са наели яхта „Andromeda“, която може да бъде използвана за саботиране на подводните газопроводи „Северен поток 1 и 2“, съобщи германската телевизия „Tagesschau“ в неделя.

Споменатата яхта е 15-метровата „Андромеда“ и движението й през миналия септември около датския остров Борнхолм вече е обект на подобни разследвания тази пролет. Според по-ранни съобщения в медиите група от петима мъже и една жена с фалшиви паспорти са напуснали пристанището в германския град Росток на яхта, за която се твърди, че е наета от полска компания, собственост на украинци.

Последното журналистическо разследване разкрива, че тази фирма всъщност е туристическа агенция от Варшава. На един и същ адрес са регистрирани над 100 фирми. Компанията не е имала значителен оборот от години, но през 2022 г., според тези доклади, е получила около 2,8 милиона евро ($3 милиона) без обяснение. Сред хората, наели яхта и отишли ​​на море с нея, е човек с румънски паспорт на име Стефан М. Човек с това име и дата на раждане обаче е бил в Румъния по време на диверсията, според последните медийни информации. Твърди се, че яхтата е била наета от 20-годишен мъж, който живее североизточно от Киев. Журналистите твърдят, че са идентифицирали този човек във Фейсбук – понякога се появявал във военна униформа с каска и татуировки.

Американският вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщи на 7 март, че „проукраинска група“ може да е замесена в инцидента, цитирайки американски служители, пожелали анонимност. Украйна няма нищо общо с експлозията на газопровода „Северен поток“, обяви Михаил Подоляк, съветник на президента. Украинският министър на отбраната Олексий Резников подчерта, че това е доста странна история, която няма нищо общо с Украйна. Германският министър на отбраната Борис Писториус също каза, че „е необходимо да се въздържаме от преждевременни обвинения“. Според него саботажът на газопровода може да е „операция под фалшив флаг“, за да бъде обвинена по-късно Украйна.

- Реклама -

Последни новини