- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.8 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Гешев: Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев изпрати становище във Висшия съдебен съвет относно предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочното му освобождаване от длъжност, съобщават от държавното обвинение.

„Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни аргументи”, е мнението на обвинител номер едно.

В становището се посочва, че предложението е в противоречие с Конституцията, Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, а като цяло и с общата теория на правото, функционирането на властите и развитието на съдебната реформа.

„То не се основава на правни аргументи, а на политически съждения и субективни заключения и на практика е лична оценка на професионалните и нравствени качества на главния прокурор от настоящия министър на правосъдието”, е оценката на обвинител номер едно за предложението.

Гешев посочва, че то не съответства на утвърдените правни стандарти, отбелязва редица пропуски, противоречия и грешки, включително сочени в предложението събития, които не са се състояли, пишат от прокуратурата.

„Обстоятелствата, въз основа на които се прави извод за наличие на основания за предсрочно освобождаване, не са свързани конкретно с действия или бездействия на главния прокурор, а по закон отговорността е лична”, се казва в становището.

Сдружение БОЕЦ днес ще протестира пред ВСС с идеята за освобождаване на главния прокурор.

 

снимка: Нова тв

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини