- Реклама -

- Реклама -

събота, 28 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Глобалният покер между Америка и ОПЕК

Автор: Теодор ЦЕКОВ

Петролът отново заема централна позиция в икономическата война между условните Запад и Изток. Решението на обединените в ОПЕК+ износители да лишат световния пазар от два милиона барела дневно предизвиква остра реакция, а вече и заплахи от Съединените щати. Американски конгресмени предлагат оръжейно ембарго към Саудитска Арабия. Веднага ислямската монархия гласува хуманитарна помощ за Украйна в размер на 400 милиона долара.

Своеобразният покер ще продължи, защото добивът и търговията на „черното злато“ определят развитието на енергийната и инфлационната криза. Друга част от играта е природният газ, където Западът опитва да заложи ценови таван и блъфира с бъдещ тръбопровод от Нигерия през Мароко, а Русия отвръща, че ще спре своя експорт за Европа при подобна едностранна изкуствена намеса на пазара.

Замерване с обвинения

Саудитска Арабия е водещ световен износител на петрол и втори най-голям производител (след САЩ). Освен това е втора по залежи на нефт (след Венецуела) и четвърта по природен газ (след Русия, Иран и Катар).

Като лидер в ОПЕК+ с председател на организацията чрез енергийния си министър, кралството получи критики, че орязването на 2 млн. барела е подкрепа към Русия и шамар в лицето на атлантическия алианс. Президентът Джо Байдън го определи като разочароващо, проблемно и обеща последствия – преоценка на отношенията между Америка и Саудитска Арабия. Говорителят на държавния департамент Нед Прайс поясни, че двустранното партньорство невинаги е било изгодно за Щатите, но занапред ще бъде пренастроено на водещ принцип американските интереси.

Съветниците по сигурността Джейк Съливан и на икономиката Брайън Дийс допълниха, че докато глобалната икономика се бори с негативите от войната, решението ще засегне най-лошо държавите с ниски и средни доходи. ОПЕК изтъква като мотив не вдигане на цените, а балансиране на пазара (прогнози за намалено търсене) и отвръща, че Западът често е движен от богаташка арогантност в критиките към организацията.

Оръжията като лост

Група демократи от Конгреса във Вашингтон предлага Пентагонът да изтегли разположени в Саудитска Арабия системи за противовъздушна отбрана и да спре продажбите на оръжие към Рияд. Сенатор Крис Мърфи от Комитета по международни отношения заяви: „От няколко години нашата армия разгръща батареи „Пейтриът“ в Саудитска Арабия за защита на нефтената инфраструктура от атаки с ракети и дронове. Тези модерни отбранителни системи трябва да бъдат пренасочени към наши съюзници от източния фланг на НАТО като Полша и Румъния или към партньорите ни в Украйна“.

Конгресменът от Калифорния Ро Кана също иска „замразяване на нова военна помощ към Саудитска Арабия“, което ще засегне предстояща доставка на ракети въздух-въздух по договор с Рияд за $650 млн. „Реално няма икономически причини за действията на ОПЕК, те наказват американците и подпомагат Путин“, смята Кана.

„Точно сега е горчиво разочарование и голяма изненада наш дългогодишен партньор като Саудитска Арабия да подпомага руската агресия – допълни сенатор Крис Куунс. – Администрацията и Сенатът ще вземат мерки и една от най-вероятните е спиране на бъдещи оръжейни продажби.“

75% от саудитското въоръжение е американско. Експресно последва телефонен разговор на престолонаследника принц Мохамед бин Салман с президента Зеленски и решение за хуманитарна помощ към Украйна на стойност $400 млн. Принцът декларира готовност кралството да продължи опитите за посредничество и подкрепата към всичко, което допринася за деескалация.

Проектозаконът НОПЕК

Задачата пред администрацията на Байдън да намали влиянието на ОПЕК върху енергийния пазар може да бъде преследвана по още един начин. Проектозаконът No Oil Producing and Exporting Cartels (NOPEC) предвижда съдебни действия при ощетяване на американския народ и бизнес чрез умишлено вдигане на цените. Анализатори обаче предупреждават за опасни последици като нарушаване суверенитета на чужди държави и ответни мерки.

Прокарването на НОПЕК търпи няколко неуспеха за последните 20 години, но ако сега се приеме такъв закон чрез гласуване в Конгреса и подпис от президента, генералният прокурор на САЩ ще може да повдига обвинения към ОПЕК или нейни членове. Не е ясно как федералният съд ще налага антитръстови решения върху чужди държави. Освен това САЩ могат да бъдат обвинени за манипулиране на световния пазар чрез планираното освобождаване на 165 милиона барела от стратегическия си резерв в периода май-ноември.

Предишни версии на НОПЕК срещаха яростна съпротива от американската индустрия и лобистки групи, според които законът би създал нестабилност в глобалната търговия, защото може да провокира свръхпродукция от ОПЕК и сваляне на цените до нива, неизгодни и демотивиращи за американските енергийни компании. ОПЕК може да отвърне и по друг начин. През 2019 г. например Саудитска Арабия заплаши да продава своя петрол в други валути и така да подкопае долара, ако бъде приет НОПЕК. Освен това кралството може да се ориентира към военни покупки от Русия или Китай, което ще удари американската оръжейна индустрия.

Ефект върху междинните избори

Ценовият скок от петролното ограничение може да се отложи във времето, но анализатори изтъкват имиджови щети за междинните избори в САЩ на 8 ноември. Рейтингът на Байдън и демократите отбеляза ръст след летния пик на недоволство от бензина и инфлацията и последвалото успокояване. Сега шамарът от ОПЕК връща страховете и може да обърне тенденцията. Републиканците твърдят, че демократите са надробили кашата, като вместо да намалят американската зависимост от външни ресурси, са затруднявали местните енергийни производители.

Експерти по международна политика и отбрана не вярват, че контрамерките с оръжие или НОПЕК ще помогнат, дори смятат двустранните отношения за „непоправими“.

Байдън обаче твърди, че всички опции са на масата за преценка. Сред тях е административно ограничение за износ на американски петрол, което среща критика от гиганти като Chevon и Exxon. От Белия дом обясняват, че Америка ще продължава да подкрепя глобалния пазар с нефт от стратегическия си резерв, а Байдън е наредил да се търсят начини за бързо увеличаване на местната продукция. Икономическият съветник Дийс смята, че въпреки ОПЕК цената на бензина в щатите може и трябва да спадне още за сметка на търговската надценка.

Политическите негативи засягат и Европа, където правителства се клатят, а населението протестира срещу нетърпимо поскъпващия живот. Ограничения за руския петрол трябва да влязат в сила от декември, но липсва съгласие по таван за газовата цена. Вашингтон и Брюксел изтъкват, че Европа е намалила (чрез санкции или контрамерки) вноса на руски тръбен газ от 40 докъм 10%, но подминават друг важен факт. Покупките на руски втечнен газ са скочили с 15% спрямо първите осем месеца на 2021 г. Лидери тук са Франция, Холандия, Белгия и Испания. Според куриозен план германският недостиг от проблемите със „Северен поток“ трябва да се компенсира с руски втечнен газ по тръби от Франция.

- Реклама -

Последни новини