25.8 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

Глория за любовта, сълзите и успеха

Автор: Антон СТЕФАНОВ

Глория отпразнува своя 50-и рожден ден с най-близките си във Венеция. Така примата на попфолка си подари незабравим юбилей в един от луксозните хотели на италианския град. Разбира се, наслади се на плаване с лодка, на романтични разходки с любимия Добромир, близки и приятели.

Как Глория, обръщайки се назад, оценява своя половин век, наистина ли смята да напуска България, имала ли е интимни отношения със Слави Трифонов и обидена ли е на свои колеги – отговорите на всички тези въпроси ще откриете в интервюто, което певицата даде за вестник „Филтър“.

– Глория, защо избрахте да отпразнувате юбилея си във Венеция?

– Това пътуване беше планирано отдавна, а и тази година реших на рождения ми ден да съм само с най-близките ми. Отскоро опознавам Италия, но много ми харесва. За първи път бях там през миналата година, когато снимах видеоклипа на песента „Кадифе“ в Рим. Избрах на юбилея ми да съм във Венеция и не съжалявам. Наистина имах запомнящ се личен празник, който остави ярък спомен.

Догодина обаче, точно на рождения ми ден, на 28 юни, ще отпразнувам 30 години на сцена в Зала 1 на НДК. Ще стана на 51 заедно с моите верни почитатели, които винаги са ме подкрепяли и искам да им подаря един вълнуващ концерт-спектакъл.

– На рождения ви ден сега вие всъщност направихте три подаръка на вашите почитатели – посветихте им песента „Най-добрите“, направихте премиера на дуета ви с Тони Дачева „Звезда на вечерта“ и обявихте новината за концерта догодина. Доста щедро от ваша страна…

– Винаги съм била по изненадите. Самата аз обичам да провокирам себе си и да надскачам моите възможности. Един месец преди да отпразнувам юбилея си, бях решила да поднеса тези три изненади на моите почитатели. Действахме много експедитивно, а и като се съберат професионалисти на едно място – нещата се получават на 100 процента, точно така, както си ги представях. По този начин исках да зарадвам всички онези хора, които са ме направили известна. А и направих моя 50-и рожден ден по-различен за самата мен.

– Като се обърнете назад, доволна ли сте от вашия половин век?

– Аз съм човек, който всеки ден благодари на Бог за това, което ми се е случило. Ако трябваше сега да изминавам този път, пак бих го извървяла по същия начин – с всичките плюсове и минуси. Слава богу – плюсовете са повече. Музиката ми даде само хубави неща. Чрез нея обиколих половината свят. Няма как да не съм благодарна.

– Клюките по ваш адрес не ви ли обиждаха?

– Изключително позитивен човек съм въпреки нападките, клюките и злобата, която се излива ежедневно върху мен. Старая се да се абстрахирам от хейта, достигащ по някакъв начин до моите уши. Но нищо не може да се направи. Има си риск в това да си известен. Така че освен хубавото и лъскавото, няма как да мине без сълзи и разочарования… Далеч съм от мисълта, че лошото ще ме подмине по някакъв начин. Но за сметка на това хубавото, което съм получила, е много повече. Всичко постигнато от мен е благодарение на моя хъс, на моя устрем и на характера ми. Ако не беше този хъс и този здравословен непукизъм, който притежавам, едва ли щях да стигна дотук. Благодарна съм, че хората ме търсят, желаят да чуят моите песни, канят ме на концерти, графикът ми е пълен… Какво по-хубаво мога да искам?!

– Веднага обаче ми се иска да коментираме едно заглавие от юни тази година – „Глория напуска България!“. Наистина ли смятате да емигрирате?

– Да, обмисляме аз и моето семейство да отидем в друга държава. Няма как това да се осъществи веднага, но защо да не пробваме да живеем на различно място. В тази наша малка България законите не се спазват и управляващите правят хората на глупаци. На мен не ми е все тая в какво общество живея. Да, аз съм добре, моите близки са добре, но когато хората за зле няма как да се чувствам окей. И въпреки че постоянно се усмихвам, това е, уверявам ви, усмивка през болка, защото знам как живее болшинството от нашият народ.

А и тук кой каквото и да направи, все Глория е виновна! В крайна сметка всяко нещо си има предел!

– Кое от казаното за вас ви е обидило най-много?

– Едно и две ли са лошите неща, казани за мен! Затова и съм убедена, че е дойде времето да пробваме да живеем някъде извън България. Дори вече имаме идея къде да стане това.

– Коя държава си избрахте?

– Тайна. На топло ще е.

– Да, но вие сте много свързана с вашата публика. Ако това се случи, няма ли да ви липсва сцената?

– Не казвам, че приключвам с кариерата си и ще престана да пея. Най-вероятно ще намаля темпото и ще имам само концертна дейност. Честно казано, малко се поизморих от тези участия по нощните клубове и това ще оставя на младите. Би ми отивало, а и ще се чувствам перфектно само на концертната сцена…

– И да живеете в къща на плажа в Гърция!

– Да, защо не! (Смее се.)

– Покрай участието на Кали в подкаст отново бе припомнено едно изказване на Сашо Роман, който твърди, че сте певица с дълга кариера, но без хитове. Това засегна ли ви?

– Болно ми стана, когато чух тези неща. Колкото и да се мъчех да ги игнорирам, информацията ме заливаше отвсякъде. Признавам, изпълнителят Роман ме изненада неприятно. Не знам защо, когато на някой кариерата му боксува, Глория трябва да е на топа на устата.

– Да не би да сте имали някакъв конфликт в миналото?

– Не, аз дори не съм го виждала този човек. Не го познавам лично и нямам представа защо използва толкова грозни думи срещу мен. Обидно, невъзпитано и неколегиално е това, което той прави. Мен много пъти са ме питали за други изпълнители, но винаги съм казвала: „Моля, следващият въпрос! Колеги не коментирам!“. Искали са да измъкнат нещо от мен, но никога не съм казвала нищо лошо за никого. И няма да коментирам повече тази тема! Слагам точка по този въпрос!

– Ако можехте да изчегъртате някой период от живота си, кой щеше да е той?

– Никой период от живота ми не искам да изчегъртвам, защото именно трудностите ни правят силни. Жена съм, но не се давам! Горда съм! Сама си изкарвам парите. Към никого не протягам ръка да ми плаща каквото и да било. И няма да позволя на никой да ме унижава и мачка. Мога да се защитя във всеки един момент, защото знам коя съм и с цената на какво съм стигнала дотук. Няма как да разреша някой да скача по главата ми!

– И какво се оказва – Глория е по мъж от много мъже!

– Да, понякога се улавям, че наистина е така!

– Началото на вашата кариера е взривоопасна в буквалния смисъл на думата. Заминавате с оркестър „Извор“ в Черна гора, и то в най-страшните мутренски години. Беше ли ви страх?

– Тогава бях никому неизвестна. Заминах с две певици и музикантите на оркестър „Извор“. Но аз от самото начало съм си мъжко момиче, смело… В заведението, в което пеехме, влизаха само мъже. А те се държаха изключително грубо и агресивно. Идваха с пистолети, с автомати и викаха: „Пей, мама ти, бугарска!“. Импресарската агенция в Русе, която ни изпрати, не ни беше обяснила, че ще е така. Изкарахме около 20 дни, но при това положение нямаше как да продължим да работим там, въпреки че договорът ни беше за шест месеца. Запалихме колите и се прибрахме обратно в България.

– Само три години по-късно животът ви се преобръща. Издавате първия си албум, а после и втория с общ тираж над половин милион копия. Усетихте ли вкуса на големия успех тогава?

– Половин милион са само легалните копия. А колко бяха пиратските – никой не може да каже… Странно беше усещането, защото от никому неизвестно момиче за отрицателно време станах популярна певица. Дори не можах да разбера каква беше тази вихрушка, която се завъртя. Но това нямаше как да стане без голяма музикална компания, каквато е „Пайнер“, защото аз имах копче, но не разполагах с балтон. Бях си направила албума „Щастието е магия“, в който вложих всичките си спестени пари, но без добър издател, той щеше да остане незабелязан. Без помощта на шефовете на „Пайнер“ Митко и Мария Димитрови този успех нямаше как да се случи.

– Много изпълнители вече напуснаха музикалната компания, вие обаче останахте вярна. Защо?

– Когато една машина работи добре и се движи напред, това не бива да се прекъсва.

– В автобиографичната ви книга „До последната усмивка“ разкривате, че е имало период, когато не сте искали да излизате на сцена. Това става след раждането на дъщеря ви Симона и вие качвате доста килограми. Суетата надви ли таланта тогава?

– Не става въпрос за суета. Просто бях в следродилна депресия. Гледах в една точка и плачех, без да знам защо. Тогава много ми помогна д-р Емилова. За никого не е тайна, че обожавам тази жена и съм неин последовател повече от 25 години. Плодовете направиха чудеса с мен. Чрез плодолечението разбрах, че най-малкият проблем е килограмите да бъдат свалени. Много по-важно е да промениш мисленето си. Направиш ли го – всичко започва да тече по-друг начин. Без лекари и без хапчета победих депресията и свалих 10 килограма. Тогава се появиха и клюките, че съм си вадила ребра и съм си удължавала краката, а аз просто бях станала 50 кила.

– С раждането на Симона е свързан и друг тежък момент – вие тогава сте щели да умрете, тъй като появата й на бял свят е продължила цели девет часа. Това май е най-сладката болка в живота ви?

– Трудно раждане беше – да. Няма да забравя как още не бях излязла от упойка, а отвън, пред родилното в Русе, чакаха много журналисти, за да научат какво се е случило и да съобщят новини. Интересът беше много голям.

– Искали ли сте второ дете?

– Искала съм, но явно не ми е било писано.

– Симона сега уверено върви по своя музикален път. Какви съвети й давате?

– То беше ясно, че ще тръгне по моя път и по този на баща си, но аз съм доста критична към нея. Това, което винаги й казвам е добре да обмисля музикалните проекти, които прави. Убедена съм, че тя може много повече от това, което представя. Аз лично исках да се развива в попмузиката, но решението да е в попфолка си е нейно. Нека да ми е жива и здрава, да има ангажименти, хората да я харесват и да създава хитови песни.

– От две години и половина вие правите пробив на сръбската сцена. Дуетът ви с Кеба „Яче, яче“ има близо 6 милиона гледания. Как всъщност се роди тази колаборация?

– Първо нека уточним – никога не ми е било цел да правя пробив на сръбската сцена. Миналата година, покрай абитуриентските балове, няколко пъти се засичахме на участия с Кеба, който често гостува в България. Изпълнявахме заедно и песни като „Йорговани“, „Йовано, Йованке“, „Назад, назад, моме Калино“. Тогава видяхме, че гласовете ни много си пасват. След това той е споделил със своя мениджър за България Жоро Янакиев, че иска да запише дует с мен. Аз пък направих с композитора Калин Димитров песента „Яче, яче“, което в превод означава „По-силно, по-силно“. Докато се раждаше тази композиция, в главата ми звучеше гласът на Кеба. Предложих му мелодията и той като я чу, каза: „Това е хит!“. Дойде в моето студио, записахме песента и много се радвам, че осъществихме този дует с него. Радвам се, че се докоснах до професионалист като Кеба.

– Да поговорим и за друго ваше голямо приятелство – това с Драгана Миркович. Вие участвахте няколко пъти в предавания на нейната телевизия DM Sat и в две новогодишни програми. Как се роди това приятелство?

– Дори не мога да обясня как. Още като се видяхме, веднага се харесахме. Не можех да повярвам, че жената, която обожавам от началото на моята кариера, ме допусна толкова близо до себе си. Знаете ли, че като се прибрах вкъщи, аз се разплаках. И това бяха сълзи от радост. Само като видиш Драгана на живо, и вече си щастлив! Рядко се срещат такива слънчеви хора с толкова мощна положителна енергия. Тя е позитивен човек и неслучайно всичките й колеги я уважават.

– Няма как да не ви попитам – ще направите ли дует с Драгана Миркович?

– Ако се роди подходящата песен за нас двете – с най-голямо удоволствие. Бих била щастлива да имам дует с Драгана Миркович.

– Звездите ми говорят, че до 28 юни 2024 година, когато ще е големият ви концерт в НДК, вие ще запишете дует и ще го представите пред вашите почитатели!

– Щом звездите говорят, аз няма как да им се противопоставям! (Смее се.)

– Една доста стара клюка сега циркулира отново в интернет пространството и тя е свързана с ваши по-близки отношения със Слави Трифонов. Имали ли сте наистина такива?

– Това е най-абсурдното нещо, което могат да измислят! Може би защото аз си мълча и всеки си мисли, че може да си съчинява какво ли не! Със Слави Трифонов сме изключително добри приятели. Гостувала съм в негови предавания и заедно бяхме в журито на първия сезон на „Мюзик Айдъл“. Не знам какво са писали, защото от вас научавам това, но истината е такава и нека се знае от първо лице – ние сме само и единствено приятели. Искам да попитам – с кого имам още някакви отношения? Моля ви, кажете ми, защото явно аз не ги знам нещата!

– За този, с когото имате връзка – след малко… Но сега да ви попитам – смятате ли да издавате продължение или допълнено издание на вашата автобиография?

– Има много интересни истории, които не влязоха в автобиографичната ми книга. А и мисля да не остана само с една. Животът ми продължава, знам, че ми предстоят още хубави неща и нови върхове. Аз съм човек, който не се спира, дейна съм. Така че нищо чудно да издам още една книга.

– Вашият Инстаграм профил сега изобилства от снимки и видеа с една прекрасна малка принцеса – вашата внучка Галя. Каква баба сте всъщност?

– Трудно ми е да кажа каква баба съм. Нека другите го направят. Аз обожавам малката Галя. Чрез нея се преродих. Тя ни носи огромна радост. Сутрин като се засмее и озарява целия дом. Жените, които са станали баби, ще ме разберат. Господ явно много ме обича, след като ме ощастливи по този начин.

– Галя пее ли?

– Не спира да пее. Постоянно нещо си тананика. Говори си на своя бебешки език, но мелодиите ги тананика правилно.

– Дойде време да поговорим и за любов. Добромир Добрев е един малкото мъже във вашия личен свят, които сте показвали публично…

– А защо да не го покажа? Не виждам нищо лошо в това! Не е ли по-хубаво да гледаме щастливи хора, а не постоянно да се показват такива, които страдат?!

Вече една година са заедно с Добромир Добрев

– В интервю за сръбска телевизия вие казвате, че той пет години ви е ухажвал докато станете гаджета. Доста настоятелен е бил?

– Да, наистина са пет години. Не е пропускал да ми честити празник или да ме поздрави по някакъв повод през това време. Чудех се това момче как не се измори, не му ли омръзна!

– А как започна всичко?

– Наши приятели ни запознаха отдавна. Но един мъж трябва да се докаже, за да разбера истинските му намерения. Не съм жена, която ще се впусне току така в сериозни отношения. Преживяла съм разочарования по-рано и смятам, че доверието трябва да се заслужи. Една година вече сме заедно, а колко дълго ще продължи връзката ни – си е Божа работа.

– Мислите ли за по-сериозна крачка в отношенията ви?

– Това само бъдещето ще покаже!

– Имате ли песен посветена на него?

– Да, песента „Кадифе“.

– Накрая – за какво си мечтае днес Глория?

– Искам само да сме здрави аз и моите близки, да създавам нови песни и да покорявам нови върхове. И нека този хъс и ентусиазъм, който имам, никога да не секва.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини