11.4 C
София
събота, 25 май 2024 г.

Голямото подслушване

ФИЛТЪР

Новата власт, която дойде с щедри обещания да възцари демокрацията и да ни донесе промяната, се връща към най-порочните практики от първото правителство на ГЕРБ. 170 политици, магистрати, журналисти, общественици и хора, които минават за опозиционно настроени, са подложени на масирано подслушване и проследяване, разкриват за „Филтър“ два независими един от друг източника от службите. Това се правело по личното настояване на премиера Кирил Петков. Разпореждането било сведено до вътрешния министър Бойко Рашков. По наша информация юристът и университетски преподавател по право Рашков не бил възхитен от начина, по който министър-председателят настоявал да се действа, но в крайна сметка масовите подслушвания на практика са започнали. По информация на „Филтър“ са следени дори двама от лидерите на коалиционни партии на „Продължаваме промяната“. Можете да си представите какъв ще бъде ефектът на лавината, когато се проследяват всички контакти на 170 души, обърнаха внимание хора от МВР.

Масовото подслушване и външно наблюдение бяха похвати по времето, когато Цветан Цветанов бе вътрешен министър.  Днес премиерът Петков е концентрирал в ръцете си огромна власт каквато досега никой негов предшественик не е имал. На негово подчинение е Държавната комисия по сигурността на информацията, която дава достъп до тайни на висши държавни служители, включително и на ръководствата на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), Държавната агенция за разузнаване (ДАР), Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) към Министерски съвет за осигуряване и прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). Това практически осигурява на премиер министъра безконтролна власт. Той може да изисква от специалните служби всичко, включително да поставя под контрол опозиционни политици, висши държавни чиновници, магистрати и журналисти.

Поредният скандал се задава с това, че властта твърде вероятно е вкарала в България шпионския софтуер Pegasus, чрез който събраната информация отивала директно в ДАТО. Това разкрива сайтът за разследваща журналистика Афера. Паметливи припомнят, че докато беше служебен министър на вътрешните работи, Бойко Рашков смени ръководството на ДАТО и назначи за началник Бисер Борисов, а за негов заместник Бранимир Димитров.

Pegasus e продукт на израелската технологична компания NGO Group. Софтуерът стана скандално известен, когато през лятото на миналата година се разбра за неговата употреба в Европа. Въпросът стигна до Европейския парламент, защото Pegasus позволява брутално навлизане в личното пространство. Стигна се дори до подозрения, че са проследявани и подслушвани куп френски министри и самия президент Еманюел Макрон. Грандиозен скандал избухна и в Полша, където са били шпионирани опозиционни политици.

Какви са предимствата на Pegasus

Pegasus позволява външен достъп до микрофона и камерата на телефони, компютри и всички мобилни устройства, без собственикът им въобще да подозира, че е обект на контрол. Pegasus може да извлича трафични данни от смарт апаратите и прави възможно шпионирането на електронните пощи, разговорите и текстовите съобщения, които се осъществяват през приложения като Viber, Telegram, Messenger, Skype, Whats App и др.

Възможен обект на шпионаж се оказват дори местата, на които мобилното устройство се намира, защото Pegasus има достъп до GPS-локацията.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img