9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Голям брой грешки попречи на Григор Димитров да стигне полуфиналите в Делрей Бийч

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров загуби четвъртфиналната битка с коравия австралиец Джон Милман с 4:6, 4:6 на турнира от сериите АТР 250 в Делрей Бийч.

Едва за пети път в кариерата си от 17-ия опит австралиецът се класира на полуфинал, а Димитров трябваше да приеме поражението, макар в контекста на състоянието му то да не е толкова важно. Топ ракетата ни изкара коронавирус и пропусна турнира в Далас миналата седмица, а сега само с две-три тренировки пристигна в Делрей Бийч, за да натрупа малко минути в състезателна обстановка.

Проблемът на Григор в днешния двубой беше форхендът му, и то не защото е бил безнадежно използван, а защото нашият тенисист си изграждаше печеливши позиции на корта. Когато обаче трябваше да завърши точката с предната страна на ракетата си, Димитров правеше прекалено много грешки и не съумя да осъществи обрат във втория сет.

Първият сервис също не свърши достатъчно добра работа и не беше от голяма полза на Гришо, който допусна решителни пробиви за 4:5 и в двата сета. Заради разместването в календара спрямо миналата година Димитров ще загуби чак следващата седмица точките си от достигнатия четвъртфинал в Australian Open и съответно ще се спусне до 33-о място в световната ранглиста.

Първи сет

От полето за предимство Милман пласира два много дълбоки ретура и спечели точки от посрещане, но като цяло Григор се справи с взимането на първия си сервис-гейм, като трябваше да повишава нивото си на начален удар спрямо предходния двубой – 1:0. Доста по-дълги разигравания се получиха в следващия гейм, но австралиецът поддържаше добър процент на първи сервис и това му осигуряваше предимство на корта, както беше и в предишните му два двубоя в Делрей Бийч. От основната линия Милман се справяше отлично с това да опонира на българина и при липсата на лесно предимство след началния удар на Гришо, то се стигна до дюс във втория сервис-гейм. За щастие две грешки от предната страна на ракетата на австралиеца помогна на Димитров да поведе с 2:1.

С изключение на един фантастичен форхенд в движение на Григор, той не може да се възползва от агресивните си ретури, за да постави под напрежение сервиращия, който досега с по-малък разход на енергия печелеше подаванията си – 2:2. Григор поведе с 3:2 след изящно стоп-воле, като нямаше много проблеми да вземе сервис-гейма си, но пък правеше все по-голямо впечатление как съперникът му нарочно търси бекхенда му в разиграванията, а и не се „трогваше“, когато биваше изправен пред слайс от задната страна на ракетата.

Милман отново спечели подаването си с доста по-малък разход на усилия, а в следващия момент успя да поведе с 15-30, като стигна и до двоен брейк-бол, благодарение на отлична защита зад основната линия. Григор обаче показа класата си в тези моменти и първо с мощен сервис спаси единия шанс за пробив, а после пусна изключителна къса топка в края на продължително разиграване и стигна до дюс. Още две бързо спечелени точки и българинът успя да поведе с 4:3, справяйки се с първите драматични моменти в двубоя.

Милман продължи тенденцията да печели много по-лесно сервис-геймовете си и записа такъв на нула за 4:4, като бе загубил досега само четири разигравания при начален удар. Първо непредизвикана грешка от бекхенд, а след това и от форхенд на Димитров осигури отново двоен брейк-бол на съперника, но в първия случай сервисът му го спаси. Във втория обаче двойна грешка направи така че австралиецът да осъществи пробив и да изпълнява начален удар за спечелване на сета. Милман не трепна и с нов сервис-гейм на нула заслужено затвори първия сет в своя полза – 4:6.

Втори сет

Въпреки че направи две елементарни непредизвикани грешки, Григор си взе подаването, вкарвайки и три много добри начални удари в полето за предимство – 1:0. Милман направи двойна грешка, а после българинът най-накрая успя да стигне до 30-30 и до шанс за пробив, но не можа да го неутрализира с нов елементарен пропуск от рутинна позиция с форхенд. Ретур-уинър обаче отново даде шанс на Димитров да блесне, като той осъществи пробива с невероятен печеливш форхенд по правата – 2:0.

Въпреки че трябваше да премине през 15-30, Григор затвърди пробива си с поредни бързо спечелени точки, за да поведе с 3:0. Милман се избави от нови неприятности на свой сервис и намали изоставането си на 3:1, а за съжаление Димитров трябваше да защитава точка за пробив и не го направи, независимо че през цялото време можеше да разчита на солиден първи сервис и да влиза никак нелошо в разиграванията – непредизвиканите му грешки го подведоха и предимството му беше заличено при 3:2.

Продължително разиграване на бекхенди, предимно подсечени от страна на Григор, му позволи да дочака грешка на съперника и да стигне до брейк-бол, но филето се намеси в решителен момент в полза на австралиеца. За съжаление, макар и с последваща доза късмет със закачане на мрежата, Милман изравни геймовете на 3:3. В следващия гейм Димитров най-после имаше шанс да вземе с бързи и лесни точки подаването си, за да поведе отново без някакви драматични моменти с 4:3.

С три непредизвикани грешки от форхенд и един бекхенд-ретур в аут Григор направи така, че съперникът му да вземе първия си лесен сервис гейм в сета за 4:4. Както и в предишната част, така и сега, ситуацията на корта се обърна светкавично и с поредната порция елементарно сбъркани удари от форхенд на Димитров, то съперникът му получи на тепсия пробив за 4:5. Десетият гейм протече по същия начин, по който и целия мач – българинът направи едно отлично отиграване с предната страна на ракетата си, но поредните му две грешки му попречиха да се бори за нещо повече от почетно поражение.

 

Източник: sportal

снимка: sportal

Последни новини

- Реклама -