spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София
Категории:

Горещини и горски пожари тормозят цяла Европа

Избрано

 

Опасно горещо е времето в голяма част от Европа. В Италия продължава невиждана от години суша – в северната част на страната е в сила режим на водата. В Испания, Гърция и Франция жегите предизвикаха мащабни горски пожари. Заради опасните горещини са починали десетки хора.

Над 100 горски пожара избухнаха в Гърция. Най-тежка е ситуацията на пристанище Ретимно на остров Крит. Жителите на няколко села са евакуирани. Огнената стихия е обхванала и островите Корфу и Саламина, но към момента няма засегнати туристически райони. В овладяването на пожарите в Гърция участват огнеборци от цяла Европа, включително от България.

Между 40 градуса в столицата Мадрид и 45 в Южна Испания. Освен дискомфорт, оказа се, че горещините удрят и по джоба на испанците.

Продължителната суша причини и горски пожари. 2300 души са евакуирани в Малага, където огнената стихия се приближи опасно близо до града.

Само за три дни жегите в страната станаха причина за смъртта на 84 души – предимно възрастни хора. Това е втората гореща вълна в страната – при първата в началото на юни, са починали над 800 души.

Горски пожари са обхванали и Франция – унищожени са над 7000 хектара гори от началото на седмицата. Евакуирани са над 10 000 души.

Източник: БНТ

Последни новини