- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Готвача на Путин призна за фермата за тролове

Собственикът на руската частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин призна днес, че е създал и финансирал Агенцията за интернет изследвания – компания, която Вашингтон категоризира като „ферма за тролове“, която служи за пропаганда в интернет и се е намесвала в президентските избори в САЩ през 2016 г., предаде Ройтерс.

Пригожин, който е съюзник на руския президент Владимир Путин, призна от началото на руската инвазия в Украйна миналата година редица неща, които от години се твърдяха за него, отбелязва Франс прес.

Така той призна, че е основател на групировката „Вагнер“, която сега се бие в челните редици на фронта в Украйна или че е се е опитвал да се намеси в американските избори.

Сега той призна, че е създал базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания, наричана „ферма за тролове“ дори от руските медии, чиито служители са обвинявани за извършване на дезинформационни кампании в интернет в услуга на Кремъл.

„Никога не съм бил просто финансист на Агенцията за интернет изследвания. Аз я замислих, създадох я и я управлявах дълго време“, каза Пригожин в пост в канала си в Телеграм, разпространен от пресслужбата на кетъринговата му компания „Конкорд“.

„Тя беше създадена, за да защити руското информационно пространство от грубата и агресивна антируска пропаганда на Запада“, допълни Пригожин.

Пригожин за пръв път беше санкциониран от САЩ заради връзките си с Агенцията за интернет изследвания през 2018 г. и обвинен в заговор за измама срещу САЩ.

Агенцията за интернет изследвания е обвинявана, че е провела, по-специално чрез фалшиви акаунти в социални мрежи и онлайн вестници, кампании, целящи да защитят политиката на Кремъл, да критикуват руските опозиционери, да очернят френското присъствие в Африка или дори да разпалят спорове около Брекзит и изборите в САЩ. Наред с Пригожин Вашингтон санкционира още няколко предполагаеми членове на Агенцията за интернет изследвания през 2018 г.

- Реклама -

Последни новини