spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

Грандиозен провал на Надежда Йорданова в опита за освобождаването на Иван Гешев

Избрано

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова претърпя грандиозен провал по време на разглеждането по същество на искането за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Точката е внесена в дневния ред на съвета от министър Йорданова. Процедурата по предложението на министър Йорданова беше открита на 4 април, а тази по искането на проф. Стоилов – на 4 май.

Съдебният съвет обсъди допустимостта на основанията в предложенията и прие, че двете трябва да се разгледат по същество, съвместно.

Основанията, на база които се иска освобождаването на главния прокурор, са във връзка със съмнения за извършени служебни нарушения от него и уронване престижа на съдебната власт.

Оказа се, че Йорданова твърди за извършени нарушения от главния прокурор, за които сама признава, че няма никакви доказателства, нито писмени, нито устни.

Парадоксът е, че до провала на Йорданова се стигна на база въпрос на члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева, която попита правосъдния министър в оставка – има ли устни или писмени разпореждания на главния прокурор по отношение публикуването на прессъобщение с извадки от специални разузнавателни средства.

Надежда Йорданова призна, че писмени указания на Гешев за публикуването от Специализирана прокуратура на извадки от СРС-та няма. Контрирана – има ли доказателства, че Гешев е издал устни разпореждания, правосъдният министър в оставка отново призна, че нямала, а изхождала от правомощията на обвинител №1.

Надежда Йорданова изобщо не можа да обясни как твърди, че Гешев следва да носи отговорност за нещо, при положение, че не разполага с доказателства в тази посока.

„Задаваме ви елементарен въпрос, откъде имате информация, че главният прокурор е разпоредил нещо“, попитаха кадровици Йорданова, но тя така и не можа да отговори.

Членовете на ВСС опитаха да разберат от правосъдния министър по какъв начин твърди нещо, без да има доказателства. „Как се доказват устни разпореждания? Със запис, със свидетелски показания, с паметна бележка?“, попитаха кадровиците.

Йорданова повторно призна, че нямала доказателства, а твърденията се базирали на предположения.

Гешев изрично поиска от Надежда Йорданова да изясни къде в законодателството има текст, че главният прокурор има правомощия за устни разпореждания. Правосъдният министър почервеня, а Иван Гешев я попита – „юристи ли сме, госпожо Йорданова, не ми отговаряйте…“

Близката до правосъдния министър в оставка кадровичка Атанаска Дишева, която буквално срина Надежда Йорданова, опита да я измъкне от забърканата каша, но претърпя провал. Главният прокурор отговори на Дишева, че прави политически интерпретации, които няма да коментира.

Преди заседанието на съвета Гешев обяви пред журналистите, че целта е той да бъде свален, за да се сложи удобен главен прокурор, да „се сложи послушен главен прокурор и съдебната власт да изпълнява поръчки, както МВР например“.

Главният прокурор прогнозира, че съдии и прокурори ще „бъдат изправени пред избора да нарушат закона, или да останат без работа и да не могат да хранят семействата си“.

Решението за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев трябва да бъде взето с минимум 17 гласа „за“ от Пленума на Висшия съдебен съвет.

Последни новини