- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Граничарите от Змийския остров са живи и са военнопленници на Русия

Украинските граничари от Змийския остров са живи и в момента са военнопленници на Русия, потвърдиха украинските военноморски сили.

На 24 февруари руските военни поеха контрола над украинския остров, който бе подложен на обстрел от две руски фрегати. Твърдеше се, че всички 13 граничари са убити.

Часове по-късно се появи аудиозапис, на който се чуваха последните реплики преди руснаците да започнат ракетен обстрел. Последната реплика на украинците се превърна в мото на съпротивата срещу окупаторите:

На следващия ден граничарите бяха обявени за Герои на Украйна от президента Володимир Зеленски.

Русия твърдеше, че няма убити на острова, въпреки заплахата, чуваща се на записа:

Предлагам да сложите оръжията си и да се предадете, за да избегнете кръвопролитие и ненужни жертви. В противен случай ще бъдете бомбардирани„.

Руската страна съобщи, че 82 души са взети в плен. Украинските военни обаче съобщиха, че са загубили контакт с острова и заради това смятаха, че всички негови защитници на острова са убити.

Днес украинските военноморски сили потвърдиха, че граничарите са живи и настояха за освобождаването им. На 26 февруари към острова отпътува и граждански кораб, чиято цел била да спаси граничарите. Екипажът на кораба също е в плен.

„Незаконното пленяване на граждански кораб – невоюващ, който не е изпълнявал никаква военна задача, нарушава правилата  на войната, нарушава и международното хуманитарно право. Настояваме Руската федерация незабавно да освободи незаконно заловените граждани на Украйна“, пише в публикацията на украинските военноморски сили.

В съобщението се посочва още, че руската пропаганда се опитва да прокара тезата, че украинските власти са „забравили“ и „погребали“ своите подчинени.

ВМС на Украйна обаче заявява, че руските сили са „забравили“ да докладват, че са унищожили напълно инфраструктурата на Змийския остров, заради което страната не получава никаква информация от острова. Това е и причината, поради която се смяташе, че граничарите са убити.

Източник: OFFNews

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -