11.5 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Граничарят, изпратил руския военен кораб на х*й, се върна от плен

Граничарят Роман Грибов от Змийския остров, автор на легендарната фраза по адрес на руския кораб, се е върнал от плен и се намира у дома си в Черкаска област.

„За мен беше чест да посрещна у дома нашия легендарен, без преувеличение, граничар. Роман участва в защитата на Змийския остров. Той създаде един лозунг, който се превърна в символ на съпротивата срещу руските окупатори.Той показа на света твърдостта и силата на украинския дух, нашата несъкрушимост“, каза каза ръководителят на областната военна администрация Игор Табурец.

Военният е награден с отличителния знак „За заслуги към Черкаски регион“.

„Искам да благодаря на украинския народ за тази подкрепа. Чувстваме го много силно. Тя ни вдъхновява. Зад нас стои силата. Истината е зад нас. И ние ще спечелим. Слава на Украйна“, каза Грибов на награждаването си.

Според данните до момента Русия е заловила около 100 украински военни и се водят преговори за размяна. На 24 март украинският президент Володимир Зеленски издаде заповед за първия пълноценен обмен. Деветнадесет украински цивилни моряци от спасителния кораб „Сапфир“ и 10 военни се завърнаха в страната. Сред тях е именно и граничарят Роман Грибов.

Залавянето на граничарите на Змийския остров стана още в първия ден на войната. Тогава руснаците обстрелваха острова от корабни оръжия и използваха бойната си авиация, за да го превземат. По това време бе обявено, че там са загинали 13 украински военни и се появи аудиозапис, в който Грибов казва в радиовръзка с плавателния съд на руския агресор станалата крилата фраза „русский военный корабль, иди на х*й“. Смяташе се, че и той е загинал, но няколко дни по-късно бе потвърдено, че всъщност е взет в плен.

Думите му обаче така или иначе вече бяха станали символ на съпротивата на Украйна. Появиха се на стотици билборди, тениски и татуировки. Фразата вече е възпята и в няколко нови песни за борбата срещу руския окупатор.

Източник: OFFNews

Последни новини

- Реклама -