- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 26 ноември 2022 г.
5.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Григор Димитров ни повежда в „Юнайтед къп“

Избрано

България ще участва в дебютното издание на новия световен турнир по тенис за смесени отбори – „Юнайтед къп“ в Австралия.

Страната ни получи едната от последните две квоти за турнира, с който ще бъде открит сезон 2023 в професионалните вериги на мъжката (АТР) и женската (WTA) асоциации.

Първата в историята съвместна надпревара на двете организации ще се проведе от 29 декември до 8 януари с участието на общо 18 тима. Първите 16 от тях бяха обявени на 10 ноември на базата на позициите на първите ракети на съответните нации в индивидуалните класации при мъжете и жените, както и чрез комбиниран ранкинг на АТР и WTA.

Финалните места бяха запазени за един отбор от квотата на мъжката ранглиста и един от тази на комбинираното класиране към 21 ноември. Българският отбор заслужи участието си благодарение на 28-ото място на Григор Димитров в класацията на АТР. Последната вакантна позиция пък зае тимът на Казахстан с водещи тенисисти Александър Бублик (№37 при мъжете) и Юлия Путинцева (№52 при дамите).

По регламента на турнира всеки отбор трябва да бъде изграден от минимум трима и максимум четирима играчи от двата пола. В тима на България освен Димитров са заявени Димитър Кузманов (№195), Адриан Андреев (№207), Александър Лазаров (№277), Виктория Томова (№90), Изабелла Шиникова (№286) и Гергана Топалова (№321).

По силата на вече изтегления жребий България ще бъде част от група А в Пърт, в която са още съставите на Гърция (със Стефанос Циципас и Мария Сакари) и Белгия (с Давид Гофен и Елизе Мертенс). Според предварителната програма в откриващия ден на 29 декември съперник на нашите тенисисти ще бъдат гърците, което означава звезден сблъсък между Димитров и Циципас.

В тегленето на 10 ноември участниците бяха разпределени в общо шест групи по три, които след изиграване на мачове всеки срещу всеки ще излъчат 1/2-финалистите. Домакини на по два потока ще бъдат Пърт (А и F), Бризбейн (В и Е) и Сидни (С и D). За Финалната четворка в Сидни ще се класират крайните победители във всеки град (след минифинали между двата първи тима от всяка група) плюс следващия най-добре представил се състав.

Всички мачове ще се състоят от пет отделни срещи – по две на сингъл за мъже и жени и една на смесени двойки. Турнирът предлага награден фонд от $15 млн. и ще носи точки за ранглистите на сингъл на АТР и WTA.

 

Ето и окончателното разпределение на групите за „Юнайтед къп“ 2023:

Група А: Гърция, Белгия, България

Група B: Полша, Швейцария, Казахстан

Група C: САЩ, Германия, Чехия

Група D: Испания, Австралия, Великобритания

Група E: Италия, Бразилия, Норвегия

Група F: Франция, Хърватия, Аржентина

Източник: segabg.com

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини