35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Губим 90 млн. лв. заради злоупотреби във ВиК сектора

България ще изгуби 90 милиона лева заради установени нередности във ВиК сектора, обяви регионалният министър Иван Шишков.

В „Денят започва с Георги Любенов“ той обясни, че става дума за средства от оперативна програма в периода 2019-2020 г., когато е имало възможност да се подмени голяма част от водопроводната мрежа в страната. 14 ВиК дружества са участвали в този процес. Направена е проверка на 10 от тях и при всички са установени проблеми с възлаганията на договорите.

„Направен одит на европейските средства е установил нередности във всяко едно от проверените дружества. Проверени са 21 договора, само 4 от тях нямат проблеми, 17 имат. Сумата, която ще ни бъде удържана, е 90 милиона“.

Проблемът се състои в начина, по който са възлагани договорите – в търговете кандидатстват определен брой участници, отстраняват се всички и остава един, но се оказва, че и той има същите нередности като останалите, обясни Шишков.

Най-много нередности са установени във ВиК в Смолян, Кърджали, Стара Загора и Бургас. Регионалният министър даде пример с ВиК-Бургас и пречиствателното съоръжение към язовир „Ясна поляна“, което е застрашено от срутване.

„Правителството осигури 23 милиона, съвсем скоро ще започне аварийната реконструкция на това съоръжение, но то нито е ремонтирано през последните 20-30 години, нито му е извършена профилактика,за да се знае како се случва. поведението и отношението на ВиК-Бургас има сериозни проблеми, това е едно от първите дружества, които вдигна цените“.

По думите му през последните 8 месеца МРРБ и българският ВиК холдинг се отпиват да сменят управителя на дружеството в Бургас, но съдът ги възпрепятства. Иван Шишков ще сезира европейската прокуратура за установените нередности във водния сектор.

Пренареждането на жълтите павета в София ще започне съвсем скоро, каза министърът. Проблемът там отново е лошото задание и лошото изпълнение, коментира той.

„Нещата зависят от Столичната община. До септември ремонтът не само на жълтите павета, а и на целия център трябва да бъде завършен, за да може София да си получи парите. Донякъде регионалното министерство се включва по няколко причини – оперативната програма, ние сме контролен орган. В конкретния случай, включително кметът Фандъкова има проблеми и нейните проблеми са проблеми на целия град. Затова който може да помогне, трябва да помогне в този казус“.

Последните две години дадоха нов хоризонт за развитие на строителството на магистралите в България, коментира министър Шишков.

„В рамките на 7 месеца съм одобрил нови 100 км подробни устройствени планове за строителство на магистрали – това е една бъдеща перспектива да бъдат построени тези магистрали. АМ „Струма“ буквално беше зарязана – свлачище 2020 година и в един момент тунелът „Железница“ беше изпълнен и нямахме достъп до него. АМ „Европа“ – вчера съм издал разрешение за строеж на част от последния участък от София до Сливница“.

Той заяви още, че са осигурени всички средства за това АМ „Европа“ да бъде завършена до края на май.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини