- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Гълъб Донев се похвали пред госта от Европа: Постигнахме един непрекъснат спад на цените


На срещата обсъдихме важни въпроси, свързани с пътя на България за членство в еврозоната, етапите и техническата подготовка, сроковете, които могат да бъдат поискани, докладите.

Обсъдихме и проблемите с инфлацията, предвид сложната геополитическа инфлация, ръстът на горивата, на електроенергията.

Инфлацията през предходната година, особено през първите няколко месеца, рязко се повиши. Служебното правителство постигна да имаме от октомври месец един непрекъснат спад на цените, така че да можем да се приближим до критерия за инфлация по Маастрихт.

Това каза служебният премиер Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет (МС) след срещата със заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис.

Донев посочи, че са обсъдени също и работата на Народното събрание, законодателството, което трябва да бъде прието, така че България да отговаря на критериите и да може да се присъедини към еврозоната.

Домбровскис благодари на Донев и представителите на правителството за продуктивната среща. „Обсъдихме няколко важни теми, свързани с приемането на еврото, работата на България за присъединяване ѝ към еврозоната, за подкрепата на Украйна във войната на Русия“, посочи той, като отбеляза, че фокусът е бил върху присъединяването България към Еврозоната. По думите му ЕК ще продължи да подкрепя работата на правителството, за да гарантира, че тази работа ще доведе до успех и България ще влезе в еврозоната.

„Поради високата инфлация, пред която са изправени всички държави, заради това България не може да изпълни първоначалната дата. Надяваме се, че това няма да е дълго чакане. Надяваме се, че ще може да влезе на 1 януари 2025 г., но трябва да отговори на всички критерии на Маастрихт“, категоричен е Домбровскис и подчерта, че това забавяне на трябва да обезкуражава страната ни, както и че очевидно еврото носи осезаеми ползи и за икономиката, и за гражданите.

Източник: БГНЕС

 

- Реклама -

Последни новини