25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Гърция разследва църковни деятели, получавали пари от Москва

„Гърция разследва връзките на местни известни личности с Русия, включително получаването на плащания от Рособоронекспорт“, написа във Facebook Чернихивският и Нижински Архиепископ Евстратий Зоря, позовавайки се на гръцката преса.

Крайно време е Прокуратурата на Република България, ДАНС и службите на МВР да разследват Българската Православна Църква и проруските т.нар. църковни медии за финансиране от Русия и нейните олигарски от и чрез висши клирици на секуларизираната Руска Патриаршия. Това са кървави и престъпни пари, заради които изпълнението на Църковното Тяло в България страда.

Ето какво написа Архиепископ Евстратий:

„Сред заподозрените са 4 митрополити, 20 игумени на монастири, 2 корабособственици, 12 бизнесмени, 2 канал мениджъри.

Гръцкият черен списък включва общо 280 видни фигури, свързани с руските интереси и руските олигарси. Списъкът е предаден на разследващите органи и тайните служби на Гърция. Народната банка на Гърция и Службата за изпиране на пари разследват транзакциите им по сметки на физически лица, фирми и банкови сметки в Гърция и Кипър.

Обект на контролните механизми са различни бизнесмени, свързани с руския оръжеен гигант РОСОБОРОНЕКСПОРТ, който развиваше интензивна дейност в Гърция. Рособоронекспорт получи огромни суми за програми за въоръжение, доставки на петрол и проникване на Русия в ключови области на обществения живот.

Струва си да се отбележи, че един от гръцките представители на руската група беше намерен мъртъв преди много години в хотела си в Джакарта. Тогавашните власти не посмяха да разследват причините за смъртта или тъмните пътища на огромни суми, идващи от руския оръжеен гигант.

Разследването включва и две компании, които руснаците създадоха в Гърция за доставка на оръжие, преди РОСОБОРОНЕКСПОРТ1 да поеме целия проект. Тези компании са свързани и с различно амфибийно оборудване, закупено от ВМС.

Системите и службите за наблюдение също проверяват сумите, които руската група превежда на различни издатели, собственици на уебсайтове и журналисти. Компетентните служби се опитват да разгадаят и силните връзки, установени с Москва от четирима митрополити и 20 игумена на монастири. В тази посока се контролират редица операции на църковни институции и странни организации.

Според информацията, финансирането на амбициозния проект с кодово име „Православен лък“ е извършено основно чрез кипърски банки. Сумите, с които са се финансирали някои странни организации с колоритни имена в Северна Гърция, са удивителни. Финансирането на църковни и свързани с Църквата организации е абсолютно свързано със стремежите на споменатите митрополити и игумени, които също са силна ръка за проникването на Москва в Църквата.

Разследвани са и двама корабособственици. Един от тях има привилегировани отношения и е монополизирал договорите за транспорт на петрол от Русия през последните тридесет години.

Особен интерес представляват резултатите от операциите със системата на Путин и руските банки за голям бизнесмен, който има силно влияние върху медиите. Бизнесменът, който контролира и стратегически важни структури, е обект на мишена на американските служби и ФБР, които оказват натиск върху правителството да им бъдат наложени санкции. Контролът обхваща също гръцко-руски бизнесмен (Иван Савидис, руски олигарх от гръцки произход, в най-близки кръг на Путин – Бел. прев.), който притежаваше циментов завод в Русия, и две технически компании, свързани с проект на руски олигарси в Елунди и Скорпио.

Особен интерес представлява разследването на редица малки телевизионни канали и вестници в Северна Гърция, които отразяват руската пропаганда.

Това ще разкрие защо някои йерарси от Гърция толкова обичаха Руската Православна Църква и не харесваха Вселенския Патриарх, Томоса за автокефалия и Православната Църква на Украйна. И колко струваше всичко това на Москва.

Как се чувства тамошният собственик на уебсайта romfea.gr?“, попита риторично Архиепископ Евстратий, намеквайки за неговите зависимости от Русия, Руската Църква и тяхната престъпна олигархия.

Собственикът на гръцкия проруски църковен сайт romfea.gr е Емилиос Полигенис, близък приятел на Волоколамския Митрополит Иларион Алфеев, който постоянно му изпраща по e-mail руските пропагандни църковни новини на гръцки език, които той да публикува и да манипулира гръцкото обществено мнение.

Масово повечето клирици и вярващи в Гърция знаят, вкл. и всички архиереи, че този сайт и други като него разпространяват руската пропаганда на Кремъл и неговата Църква.

Известният гръцки разследващ журналист Йосиф Авделас извърши едно чудесно журналистическо разследване по разкриване на връзките между Русия, нейната Църква с някои митрополити в Гърция, игумени на монастири и църковни новинарски сайтове – всички зависими и получавали солидни пари от Москва за пропагандиране на руската идеология и манипулиране на общественото мнение в Гърция и гръкоезичния свят.

Ето какво разкри гръцкият журналист от iefimerida.gr, озаглавил своето разследване „Ватопед, ФБР и руската пропаганда в Гърция“:

«През последните години, когато се слагаше „масата” във Ватопед за обяд, предлагана веднага след Божествената Литургия, редом до игумена и старите монаси на мраморната маса, винаги имаше „руска” компания.

Монасите бързаха да сервират масата, за да не липсва нищо на седналите основно рускоговорещи хора. Един монах винаги поемаше задълженията на преводач, за да обясни думите на „стареца“ (на игумена Ефрем – Бел. авт.).

Придружители на руската трапеза бяха предимно големи бизнесмени от Москва, Санкт Петербург и дори от далечен Сибир. С подобна сила и влияние като на Константин Малофеев, могъщият олигарх, когото ФБР обвинява, че е създал руска пропагандна мрежа в Гърция (и в България – Бел. прев.).

Влиятелните личности, пристигнали на частна визита в Атон и главно във Монастира Ватопед, паркираха частните си самолети в Солун, оставяха жените и децата си на Халкидики и се посвещаваха няколко дни на „духовна“ почивка.

През последните петнадесет години Ватопедският монастир е връзката между Гърция и руските православни „братя“. Дори повече от „руския“ Монастир на Свети Пантелеймон на Света Гора. Ватопед винаги е бил място за срещи на руснаци, които американците наричат ​​олигарси и влиятелни фигури в руското общество. Хора, които почти обожаваха до издигане в култ игумена Ефрем Ватопедски. И са толкова лоялни към него, колкото и към Владимир Путин. В крайна сметка, никой друг духовник не е имал отворена линия на комуникация с „царя“ (Путин – Бел. прев.), както игуменът Ефрем. И руснаците уважаваха това. Да не забравяме, че самият могъщ Путин се намеси публично, когато Ефрем беше задържан в ареста по делото Ватопед (за корупция и присвояване на десетки милиони евро – Бел. прев.) и почти поиска освобождаването му от тогавашното гръцко правителство.

Връзки с Кремъл

Отношенията на Ватопедския монастир, но и на други гръцки Митрополии с Московската Патриаршия и съответно с Кремъл никога не са били пазени в тайна. Всъщност обратното. Руснаците признаваха разнообразното дело на Ватопедския монастир, на Игумена Ефрем и винаги го подкрепяха всячески. А Ватопед на свой ред не остави никой да се оплаква. Със своите силни финансови възможности Ватопед е бил щедро подкрепян с впечатляващи цифри за монастир, както се казва, вкл. и митрополии, архиереи и църковни медии. Дори в периода, когато банковите му сметки бяха запорирани заради случая с Ватопед, твърдят хора, които са се заели да разплитат руската пропагандна мрежа. Уникално задължение! Да се каже една добра дума – и никога лоша – за Московската Патриаршия и руските „братя“.

Дори когато спорът между Москва и Вселенската Патриаршия достигна връхната си точка за предоставянето на автокефалия на Църквата на Украйна, Ватопед – макар и духовно принадлежащ към Патриаршията като монастир на Света гора, упорстваше да възпроизвежда с енергия руските тези.

Ватопед раздаваше хуманитарни помощи на стойност стотици хиляди евро на бедни хора всеки месец в десетки митрополии в Гърция и Кипър. Когато меморандумите на ЕС за икономии в Гърция бяха приети и ситуацията се подобри, Ватопед финансираше чрез института „Свети Максим Грек“ много скъпи телевизионни и филмови продукции (като за Свети Нектарий Егински с участието на известния актьор Арис Серветалис), но и други културни събития. Той създаде най-модерните телевизионни студия в центъра на Атина за своята църковна информационна агенция (orthodoxianewsagency.gr), излъчваща новини на гръцки и руски език. След руската инвазия в Украйна… църковната агенция на Ватопед гръмна (!) с изрази като „пропагандата на западните медии“ (sic), както често заявява по интернет радиото на Ватопед директорката на горепосочената новинарска агенция на монастира – журналистката Мария Яхнаки.

Разбира се, позициите на руското посолство, които то предлага директно срещу гръцкото правителство, се възпроизвеждат такива, каквито са от дълбините на Монастира Ватопед. Властите знаят, че Института на Ватопед, който извършва различни дейности (някои уважавани, други абсолютно пропагандни в полза на руснаците), се финансират с руски средства. Някои дори посочиха като основен спонсор Константин Малофеев, Джак Ханик, който беше арестуван като „фронтмен“ на руския олигарх в Гърция и кума на руския олигарх – Янис Карагиоргис.

Специалните отношения на Малофеев с Ватопед ясно се демонстрират от специалната проекция, получена от „църковните медии на Ватопед“. Игумен Ефрем също подкрепи публично мозъчния тръст с гръцкото заглавие Katehon, който се председателства от руския олигарх.

Пропаганда чрез вярата

Чрез Православната Църква те намираха основно добър начин за разпространение на позициите на Кремъл в Гърция и Кипър. Обществена тайна е, че отношенията между Московската Патриаршия и Кремъл са напълно идентични. Не толкова Московският Патриарх, колкото Волоколамският Митрополит Иларион Алфеев възпроизвежда безразборно позициите на системата на Путин. Ето защо, Кремъл и Московската Патриаршия така и не успяха да приемат хода на Вселенския Патриарх да предостави автокефалия на Църквата на Украйна и да бъде „отбита“ от Църквата на Москва. Една зависимост и остатък от Съветския съюз в една поместна Православна Църква, която винаги е съществувала исторически и не е била „преоткрита“ поради намесата на САЩ, както твърдят руснаците. Няма значение дали позициите, възпроизвеждани от тези медии са били духовни. Но те винаги са служили, както казват някои архиереи, на специфичен национален дневен ред на руснаците, а не на църковните въпроси. Когато суперправославният вестник „Ортодоксос прес“ (Православна преса) осъди по време на избухването на пандемията предложението на Архиепископа на Америка Елпидофор да се спазват хигиенните мерки в причастните лъжички, използвани за Светата Евхаристия. Разбира се, в едно абсолютно революционно предложение, направено от Московския Патриарх Кирил лъжичките да бъдат дезинфекцирани с алкохол, за него не вдигнаха шум!“, казва един митрополит.

Митрополии в служба на Москва

През последното десетилетие Московската Патриаршия активно подкрепя четири Митрополии на Еладската Църква – на Патра, на Месогея, на Верия и на Керкира, съответно с Митрополите на Патра г-н Хрисостом, на Месогея г-н Николай, на Верия г-н Пантелеймон и на Керкира г-н Нектарий. Конкретните митрополити посетиха големите руски градове със свети икони и мощи на Светии и чрез руския обол (дарения – Бел. прев.) подкрепяха митрополиите и тяхното дело. От друга страна, те са хората, от които никога не можеш да чуеш една лоша дума за Московската Патриаршия или осъждане на действията на Кремъл, особено по въпроса за Украйна. Едно „галско” село на приятелите на Путин в Йерархията на Еладската Църква (от 81 митрополити и Архиепископ – Бел. прев.), която под управлението на Архиепископа на Атина и на цяла Гърция Йероним е изцяло съгласувана със Запада и Вселенския Патриарх. Конкретните четирима митрополити са „наивни може би в агонията си да вършат работа и да намират ресурси“ и да станат част от руския пропаганден механизъм, отбеляза един митрополит.

Интернет медиите с „национална чувствителност“ и уважение към Православието, както твърдят самите те за себе си – orthodoxianewsagency.gr, romfea.gr, pentapostagma.gr, телевизия 4E и др., засилиха руската пропаганда особено след началото на войната в Украйна. Някои от тях вече се проучват как се финансират, какви приходи и разходи имат и каква роля са имали през последните петнадесет години за манипулиране на гръцкото обществено мнение в църковната сфера.

В компетентните служби на правителството има сериозни притеснения за тези руски зависимости, а в Атон вече има разследване и скоро ще бъдат оповестени и самите резултати», заключава гръцкият журналист.

За съжаление, и в България има някои църковни медии, без да предлагат някакъв богат материал от църковни новини, които са на руска издръжка, както и някои митрополити от Българската Патриаршия и свещеници. Всички те са проводници на руската пропаганда, руската еклисиологична ерес и ереста на т.нар. „руски свят“.

Дори наскоро проруските църковни медии в България призоваха вярващите и клириците да не изказват мнение за войната в Украйна, а само да се молят, т.е. да бъдат безучастни статисти и свидетели на извършването на военни престъпления, престъпления срещу човечеството, дори вече има белези и за геноцид над украинския богослюбив и изстрадал народ. Това това е руска пропаганда. Все едно хората да не забелязват какво става. Такова „молитвено“ поведение видяхме и у някои митрополити на БПЦ.

Крайно време е Прокуратурата на Република България, ДАНС и службите на МВР да разследват Българската Православна Църква и проруските т.нар. църковни медии за финансиране от Русия и нейните олигарски от/чрез висши клирици на секуларизираната Руска Патриаршия.

Това са кървави и престъпни пари, заради които изпълнението на Църковното Тяло в България страда.

 

1/Рособоронекспорт е единствената държавна посредническа агенция за износ/внос на Русия на продукти, технологии и услуги, свързани с отбраната и двойно използване. Много често чрез нея се финансират медии, известни личности, бизнесмени, общественици, църковни лица – архиереи, свещеници и пр. за пропагандиране на руската идеология и геополитика. Парите са от олигарси, придобили имуществото си чрез престъпна дейност и/или чрез държавния бюджет на Кремъл.

 

Източник: doxologiainfonews.com

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини