- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Гърция регистрира първи случай на маймунска шарка

Избрано

Грък на възраст 40 години е първият пациент с маймунска шарка. Настанен е в болница и е под наблюдението на лекарите. Няма опастност за живота му, съобщават от Националната организация за обществено здраве.

Пациентът скоро е пътувал в Португалия и се предполага, че там се е заразил. Властите подлагат на тестове и хората, с които е контактувал в Гърция.

Професор Илиас Мосиалос заяви пред медиите, че няма заплаха за населението и не се очаква маймунската шарка да се превърне в епидемия. Препоръчва се на лицата, които смятат, че са застрашени от заразяване да се имунизират с действащата ваксина за шарка.

Здравните власти предупреждават и туристите да са внимателни и да спазват препоръчаните от лекарите мерки и срещу Covid-19. Публикуваха списък с островите с по-голяма активност на вируса. Това са Санторини, Миконос и Милос.

Междувременно Световната здравна организация предупреди, че рискът маймунската шарка да се превърне в неендемично заболяване е реален. Организацията обаче не препоръчва масова ваксинация.

Генералният директор Тедрос Гебрейесус каза, че до момента няма съобщения за смъртни случаи от огнищата на заболяването.

Случаите на маймунска шарка в страни, в които не е ендемично заболяване, надхвърлиха 1000. Те са регистрирани в общо 29 държави.

Вирусната инфекция е подобна на едрата шарка. Симптомите включват висока температура, главоболие и кожни обриви.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини