- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 26 ноември 2022 г.
5.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Дават 49 хиляди лева помощ за млад фермер

Избрано

Около 49 хиляди лева е помощта, която може да получи един млад фермер. Парите се дават, за да бъде подкрепена конкурентоспособността на стопанството.

30 милиона лева е общият бюджет, заделен за подкрепа в рамките на подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

От днес до 6 януари 2023 година фермерите имат възможност да кандидатстват за тази помощ. Документи могат да се изпращат изцяло електронно, което ще става чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020). Също по електронен начин ще се извършва и оценката на проектните предложения.

Всички документи за участие в програмата са публикувани на официалната страница на Министерството на земеделието.

Важно е да се знае, че младите земеделци имат възможност да ползват безплатно консултации от Националната служба за съвети в земеделието. Там безплатно ще им изготвят и бизнесплановете. Отново без заплащане ще ще правят проекти експертите от Научния център по животновъдство и земеделие – Смолян и от „Академис“ ЕООД.

Кандидатите трябва да са между 18 и 40-годишна възраст, да са регистрирани като земеделски производители поне 14 месеца преди датата за кандидатстване, да притежават средно или висше образование в сферата на селското стопанство или да са ветеринари. Те могат да имат и средно икономическо образование, профилирано към земеделие. Друга възможност е да са изкарали курсове повече от 150 часа в сферата на селското стопанство.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини