spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София

Даниел Лорер превзема „Промяната“

Избрано

Демонстративното дефилиране на бившия министър на иновациите и растежа Даниел Лорер в сутрешните политико-светски блокове на „Нова“ и Би Ти Ви през уикенда накараха и непредубедения зрител да остане с впечатление, че натрапчивите медийни изяви на едно от ключовите лица на „Промяната“ не са случайни. При това телевизиите обилно рекламираха гостуването му, сякаш подгряваха за ексклузивно интервю с Брат Пит.

Квинтесенцията на изявите на Лорер беше фейк новината, че служебното правителство подготвя обръщането на страната към Русия и пречи на газовата връзка с Гърция, която кабинетът на Кирил Петков подготвял старателно през цялото управление. Журналистите така и не можаха да накарат Лорер да обясни какво е причинило невъзможността да бъдат вписани промените в структурата на управление на Ай Си Джи Би – компанията, която оперира интерконектора и чийто акционер е държавата през БЕХ. А истината е, че отказът за продължаване на процедурата е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят. Сред тях са неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения. Предписанията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството.

Извън тези важни детайли интервютата на Лорер бяха интересни, защото очертаха схемата, по която харвардците ще водят предизборната си кампания. Става ясно, че тя ще се крепи основно на негативен пиар за останалите. Няколко основни тези ще бъдат акцентирани, а най-важната е, че служебното правителство, както и опонентите на ПП, планират да обвържат отново България с „Газпром“и Русия. През цялото време също така ще се внушава, че противниците на „Промяната“, сред които ГЕРБ и ДПС, ще се обединят, за да върнат стария модел на мафиотско управление, срещу което уж Кирил, Асен и компания се противопоставили.

Това са тези, които са предложени като лайтмотив на предизборната кампания на харвардци от високоплатени имидж мейкъри, наети от Израел, научи „Филтър“ от три независими източника. Не е тайна, че евреите са отлични специалисти в негативния пиар и именно подобни внушения обикновено са в основата на кампаниите, за които работят. Анализът на имиджмейкърите от Израел показал, че е добре на авансцената да излезе Даниел Лорер, който успял според тях, да се спаси от въвличане в скандали при предишното управление, за разлика от Кирил Петков и Асен Василев. Пиарите били категорични, че Лорер е подходящ за ново лице на формацията, защото е значително по-диалогичен и консенсусен от приятелите си, а можел също да се похвали с добро образоване и бизнес история. Имал качества да лавира и винаги оставял отворени вратички при преговори.

Любопитното е, че „Промяната“ наеха имидж мейкъри от Израел и след отстраняването на Никола Минчев като шеф на парламента. Тогава пиар специалистите, които получили за услугата 1 милион, предложили лидерите на „Промяната“ да повтарят постоянно при всяка своя публична изява, че са свалени от мафията, което те и правеха. Препоръката се оказа основателна, защото непосредствено след падането на Минчев ПП временно стабилизира позициите си и дори отчете повишение на електоралното харесване според тогавашните социологически проучвания.

Петков и Василев не били особено щастливи от факта, че трябва да отстъпят крачка назад не само в предизборната кампания, но и след това. Все пак се вслушали в гласа на израелските пиар специалисти, защото независимо че Лорер ще се превърне в активното лице на партията, те ще дърпат конците заедно с него. Макар и с неохота, Кирил и Асен приели да стоят в бъдеще повече в миманса, за да се налага категорично името на Даниел Лорер. Затова бившият премиер напоследък предпочита изяви главно във Фейсбук, а Асен Василев се задоволява с радиоинтервюта и спорадични тв изяви.

Самият Лорер бе напълно неизвестен преди възхода на „Продължаваме промяната“. Той е бизнесмен, който, преди да стане министър, бе съветник в кабинета на министъра на икономиката Кирил Петков и председател на Комисията по прозрачност към Министерството на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев. Завършил е компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив и е живял къде ли не – София, Тел Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона. Любопитното е, че от 1995 г. до 1998 г. участва в младежкото движение на социалистическата партия в Израел и дори създава собствено такова през студентските си години.

Бизнес биографията му е пълна със създаване и участие в разнообразни компании, за много от които няма официални източници. Представя се основно като IT експерт, който се занимава с оценка на нови компании и контрол на изпълнението на бизнес планове. Името му като министър не се свързва с нито едно значително и масово признато постижение. Медийни експерти обаче отчитат, че печели доверие с ненатрапчива самоувереност и опит за скъсяване на дистанцията. Бил е член е на управителния съвет на организацията на евреите в България „Шалом“, но освобождава поста през септември 2021 г.

 

Жена му Виолета също във властта,  собственичка  на куп имоти

Съпругата на Даниел Лорер Виолета работеше като шеф на кабинета на вицепремиера Асен Василев, независимо че мъжът й бе член на същото правителство. Преди това тя беше два пъти служебен зам.-министър на Асен Василев – веднъж през 2013 г. в Министерството на икономиката и втори път в Министерството на финансите в кабинета на Стефан Янев. Напористата дама бе назначена и като член на Надзорния съвет в НЗОК, като по думите на Василев тя сама се е преборила за мястото си. Влизането на г-жа Лорер в надзора на НЗОК стана с решение на Министерския съвет. Част от кабинета бе съпругът й като министър, който е и кум на премиера Кирил Петков. По повод множеството въпроси към Асен Василев дали това не е конфликт на интереси, бившият служебен министър заяви, че който има претенции за по-добро CV, да му го прати.

Даниел Лорер и съпругата му Виолета се запознат в Белгия преди повече от 15 години, където работят в престижни компании. Когато се женят, нарушават 500-годишна традиция в семейството на Лорер някой в неговата рода да се ожени за жена, която не е от еврейски произход. Освен това тя е и с 4 години по-възрастна от него. В крайна сметка получават благословията на неговите роднини и сключват брак в Швейцария.

Днес са родители на общо три деца. По-големите им син и дъщеря, които са близнаци, проплакват в Лихтенщайн, а детството си прекарват в Швейцария. Сега са в тийнейджърска възраст и имат по-малка сестра Никол, която е родена в България.

Освен че Виолета постоянно заема постове във властта, тя е една от най-богатите дами в нея, а имуществената й декларация е по-дълга дори от тази на Бойко Рашков, който декларира 19 имота.

Виолета Лорер е посочила в своята декларация 29 различни собствености, сред които апартаменти, вили, магазини, места с право на строеж. Преобладаващата част от тях са във Варна и Кранево. Паричната им стойност е несметна, а отделно от това семейство Лорер притежават 6 ниви и са спестили в банката сумата от 275 хиляди лева.

Последни новини