- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Даниел Митов: Арогантността на премиера го докара дотам да се самосвали

Избрано

Безотговорността на министър-председателя доведе до това да се самосвали. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред Нова тв.

„Тиражира се, че едва ли не ние сме свалили правителството. То обаче де факто се самосвали. Свали се поради своята арогантност и невъзможност да разговаря и да разбере как функционира една демокрация. Ето, Макрон загуби мнозинство в парламента и започна да говори за това как да обедини партиите и да търси общи положения, с които Франция да върви напред. Втората причина –хладилника – икономиката. Хората ежедневно виждат какви са цените на храните, горивата и електричеството”, каза още той.

Митов определи правителството на Кирил Петков като „провалено правителство по всяко едно отношение”. „Можехме да им искаме и вот на недоверие и за цялостна политика, пак щяха да паднат, защото никъде не се справят”, посочи той.

Заместник-председателят на ГЕРБ е категоричен, че на България й е нужна стабилност, хоризонт и национален диалог по важни теми като тази с Република Северна Македония и френското предложение. „Безотговорността на министър-председателя доведе дотам да се самосвали заради арогантността си, неспособността си да комуникира и заради това, че поставя собствените си фантазии и истории пред националния интерес България да върви напред и да има дневен ред, който да е в полза на българските граждани”, смята той.

Митов коментира и отлагането на заседанието вчера на Комисията по външна политика по темата за френското предложение за РСМ. „Комисията вчера нямаше какво да свърши. Не сме провалили заседанието, просто го отложихме”, посочи той.

„Според нас френското предложение е добро и с още малко корекции през следващите дни може да стане такова, че да гарантира изцяло исканията на България по отношение на започване на преговори от РСМ”, заяви още Даниел Митов.

Според него казуси като този със Северна Македония е задължително да бъдат дискутирани в парламента. „Те това не го разбраха и продължиха с разделението на българското общество, лепене на етикети и няма да стигнат доникъде”, коментира той ходовете на правителството.

„С „Възраждане” нямаме никакви допирни точки по каквото и да е било. Тя е опозиционна партия и има нейните мотиви да подкрепи вота на недоверие, ние имаме нашите. Това са две отделни вселени. Когато обаче се говори за управление и формиране на коалиция, там се търсят общи цели. С „Възраждане” не можем да имаме такива”, каза още той.

Запитан кого ГЕРБ ще търсят за партньор при евентуална възможност за управление, Митов отговори: „За управление се търсят общи цели. Принципът обаче е, че спечелилият изборите трябва да формира мнозинство. Ако този принцип бъде спазван, то ние трябва да идем на избори, да ги спечелим и тогава да видим”.

На въпрос кой ще е кандидатът на ГЕРБ, ако партията спечели при евентуални избори, той заяви: „При всички положения Борисов е най-подготвен в тази ситуация, но дайте да стигнем до тази фаза. Той е най-подготвеният човек в тази държава, за да бъде министър-председател и да управлява. Какво решение обаче ще вземе той и партията като такава, не мога да прогнозирам”.

 

Кадър от Нова тв

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини