spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
15.3 C
София
Категории:

ДАНС нахлу на проверка в Кинтекс

Избрано

„Преди минути ДАНС влязоха в Кинтекс. Изземват се документи и информация за плащанията на дружеството във валута“. Това написа в профила си във Фейсбук бившият директор на дружеството Александър Михайлов. Нито от фирмата, нито от държавната агенция коментират засега.

Михайлов заявява, че влизането на ДАНС се случва часове, след като в телевизионен ефир е разказал „схемата за източване на държавната фирма, която хората на Корнелия Нинова активираха в последните дни“.

Преди обед в Би Ти Ви,  бившият шеф на „Кинтекс“ Александър Михайлов, който бе уволнен през април от вицепремиера Корнелия Нинова за конфликт на интереси, отправи поредни обвинения за измамни схеми за източване на държавното дружество.

„Има схема за източване на „Кинтекс“. Държавното оръжейно предприятие участва регулярно в търгове и печели някои от тях заради професионализма на своите служители. Някои предишни ръководства обаче са реализирали измама като създават заблуда, че частна фирма от Дубай има някакъв принос и съдействие за печелене на търговете. С нея се подписват комисионни договори и ѝ се изплащат милиони, които потъват незнайно къде“, заяви пред бТВ  Михайлов. Той твърди, че когато поел поста през есента на 2021 г., е отказал да плаща, а през февруари тази година е прекратил договора. По думите му дубайската офшорка през април настояла да й бъдат платени 2.4 млн. долара. „Информирах Нинова и Нитова (изп. директора на ДКК) за източването на фирмата, Три дни по-късно бях уволнен“, каза бившият директор на държавния оръжеен търговец.

Михайлов твърди, че има информация, че в момента договорът е подновен, а преди няколко дни на дубайската офшорка са платени 800 хил. лева. „Не зная кой стои в основата на това източване. В предходен на моя период са платени 10 млн. лева. От тях 3,5 млн. лева са преведени на български фирми“,  поясни той.

„Не е вярно, че „Кинтекс“ се източва и пари отиват към офшорна компания в чужбина“, отговори пред бТВ директорът на ДКК Смиляна Нитова-Кръстева. „Даже мога да кажа, че сегашното ръководство на „Кинтекс“ плаща вересиите, които г-н Михайлов е натворил в периода, в който е бил изпълнителен директор“, добави тя.

Източник: segabg.com

Последни новини