19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Да живее пицата!

 

Едно от нещата, за които светът трябва да благодари на италианците, е пицата. Тя е универсално ястие, което може да се приготви по най-различни начини, така че да угоди на всеки вкус.

Подходяща е както за вечеря, така и за обяд, идеална е и за пикник. Пицата е храна за душата, особено ако спазвате режим и си я позволявате по-рядко, тъй като по принцип е доста калорична. И между другото, не й слагайте кетчуп – обиждате италианците.

Приготвянето на пица у дома не е прекалено голямо предизвикателство. Най-важният елемент е тестото. Съставките за класическата пица са обикновени – вода, мая, брашно и сол. За по-мек вкус, към съставките се добавя и зехтин. Препоръчително е да се използва брашно за хляб, защото с него тестото става по-хрупкаво. Проверете срока на годност на маята и използвайте кухненска везна, за да получите точен грамаж. Разтворете маята във водата. Изсипете я в купата на миксер. Оставете да постои около 5 минути, докато маята се разтвори напълно. Разбъркайте брашното и солта. Добавете ги към водата и размесете с шпатула, докато се абсорбира брашното. С помощта на приставката за тесто на миксера заместете тестото със средна твърдост. Може да го направите и с ръка. Ако тестото залепва за стените на купата или по ръцете ви, добавете малко брашно – 1 с. л. Не е задължително да оставите тестото да втасва, но ако имате време, му е необходимо 1 час. Ако е било в хладилника, оставете го за час на стайна температура, преди да го използвате. Ако тестото е замразено във фризер, размразете го в хладилник преди да го извадите на стайна температура. След това го поставете върху набрашнената повърхност и с ръце направете кръг, който разтегнете добре. Оставете след това тестото да почине за пет минути. Продължете да разтягате с ръка. Ако не можете да получите тесто до желания диаметър, използвайте добре набрашнена точилка, като работите от центъра навън. Ако искате диетична пица, може да си направите блат от зеленчуци или от сирена.

Пицата се пече в долната трета част на фурната. Тестото се прехвърля в добре намазнена тава или върху хартия за печене. Печете, докато сиренето или кашкавалът, който сте сложили се разтопят. По ръбовете трябва да се появят съвсем малки овъглени петънца. Времето за печене варира в зависимост от топлината на фурната и колко кораво сте направили тестото.

С блат от сирене

Продукти:

За блата:

4 яйца

170 г сирене моцарела, настъргано (може да използвате и друго)

За гарниране:

2 с.л. доматен сос без захар

1 ч.л. сушен риган

170 г настъргано сирене чедър/кашкавал

45 г пеперони

маслини

60 г пресен босилек

1–2 ч. л. сушен риган

60 мл. екстра върджин зехтин

сол

черен пипер

Приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 200 градуса. Разбийте яйцата в купа, добавете настърганото сирене моцарела. Разбъркайте добре, за да се комбинират. Изсипете полученото тесто в тавичка с хартия за печене и разпределете по краищата. Печете блата за 15 минути или докато придобие златист цвят. Извадете и оставете настрана да се охлади за 1–2 минути.

Увеличете температурата на фурната до 225 градуса. Намажете блата с доматен сос и поръсете със сушен риган. Разпределете настъргано сирене чедър или кашкавал, подредете отгоре пеперони и маслини. Може да използвате и други съставки. Изпечете за още 5-10 минути или докато пицата стане златистокафява. При сервиране може да гарнирате с листа пресен босилек и сушен риган, овкусени със зехтин, сол и черен пипер.

С блат от карфиол

Продукти:

За блата:

1 карфиол

2 яйца

30 г настърган пармезан

За гарниране:

1/2 ч.ч. доматено пюре

100 г бекон

листа босилек

Приготвяне:

Изберете средно голяма глава карфиол, измийте я добре, почистете листата и пънчето и блендирайте. Овкусете със сол и разбъркайте, а след минимум 5–10 минути отцедете от водата, която ще се отдели. Колкото по-суха смес получите, толкова по-добре. Към отцедения карфиол, добавете яйцата и настъргания пармезан до получаване на хомогенно тесто.

В голяма тава поставете хартия за печене, след което разпределете тестото на равномерен блат. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20–25 минути или докато придобие леко розов цвят. След това оставете за 5 мин. да се охлади. Намажете блата с доматеното пюре, а върху него разпределете нарязания на ситно бекон. Печете още около 10 минути във фурната. При сервиране може да сложите моцарела и няколко листа босилек.

Калцоне

Продукти:

1/2 кг. брашно

220 мл. вода

2 с.л. зехтин

3 г суха мая

За плънката:

1/2 кг спанак

400 г стерилизирани домати

1 скилидка чесън

1 ч.л. босилек

4 печени чушки

300 г сирене

2 с.л. зехтин

захар

сол

Приготвяне:

Брашното се пресява и се смесва с маята и солта. В средата се прави кладенче, в което се налива топлата вода. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. Спанакът се бланшира за 3 минути във вряща вода, след което се нарязва. Доматите, чесънът, зехтинът и босилекът се пасират до хомогенност. Сосът се подправя със сол и захар на вкус. Тестото се оформя в тавата и половината се намазва с доматено пюре. Слага се от спанака, натрошено сирене и нарязаните печени чушки. Другата част на тестото се прихлупва отгоре. Краищата се притискат добре. Пицата се пече в загрята на 220 градуса фурна за около 15 минути.

Хавай

Продукти:

За блата:

300 г брашно

2 яйца

200 мл. мляко

10 г мая

За плънката:

200 г пилешки гърди

2 с.л. зехтин

3/4 ч.ч. барбекю сос

100 г бекон

2 ч.ч. моцарела

1 ч.ч. ананас от консерва

1/4 глава лук

1 скилидка чесън

кориандър

сол

черен пипер

Приготвяне:

Маята се разтваря в топлото прясно мляко. С брашното, яйцето и сместа с маята се замесва меко тесто. Оставя се да втаса за около часа. Тестото се разстила в намазнена тава и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10 мин. След това се вади малко да се охлади.

Междувременно, пилешките гърди се намазват със зехтин, сол и черен пипер и се изпичат на скарата до готовност. По средата на печенето се намазват с малко от барбекю соса. След това месото се оставя да изстине. Тестото се намазва със смес от зехтин и стрит чесън. Пилето се нарязва на кубчета. Тестото се намазва с барбекю соса и отгоре се нарежда 1/3 от моцарелата. След това се слагат – пиле, ананас, бекон и червен лук. Поръсва се с останалата моцарела и се пече около 11–13 минути. Готовата пица се нарязва на парчета и се поръсва с кориандър.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини