- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Да предложиш Мария Габриел

Кристиян ШКВАРЕК

Да предложиш Мария Габриел за премиер в преговори с ПП/ДБ, е като да предложиш Грета Тунберг в преговори със „Зелените“ – ход, който се прави с единствената цел да ги поставиш в невъзможна и унизителна ситуация.

Защото ПП/ДБ са общността, която посвети дълги години на това да се заяви и наложи като „правоверните синове и дъщери на Европейския съюз“. Това са „хората с култ към Брюксел“ у нас.

Онези, които мъкнат повече европейски знамена на протест пред президентството, отколкото български. Онези, за които Брюксел е „Афлата и Омегата“, най-висшата инстанция на легитимност.

Към тази инстанция пишат доноси срещу собствената си държава (Радан Кънев/ НПО-тата). От тази инстанция очакват да дойде правосъдието в България (Кьовеши/Европрокуратурата/делегираните прокурори).

За „демократичната общност“ образът на европейския чиновник е свещен и тъкмо от него – от повече ЕС, повече интеграция, повече федерализация, очакват у нас да се излее благодат и настъпят добрите времена.

Та на тези хора и общност Борисов предлага за премиер… Мария Габриел. Ходещото олицетворение на всичко гореизброено. „Човекът-еврочиновник“. Една личност без собствена политическа битност – без каквато и да било всъщност друга битност, освен тази на европейски бюрократ. Човек с харизмата на папка, съдържаща прясно написана резолюция на Европейската Комисия.

Как отхвърляш точно този човек, когато си изградил цялата си идеология около култа към ЕС, към Брюксел, към предаването на още и още национален суверенитет към европейските чиновници? И изведнъж ти предложат за премиер всичко това – живото олицетворение на Брюксел, на европейския чиновник, на Запада в целия му бюрократичен, скучен, сух „блясък“.

Отговорът е – трудно. Много трудно и необяснимо.

Ако се отиде на нови избори, Борисов ще е нанесъл жестока рана по реномето и претенцията на ПП/ДБ за „хората на Европа у нас“. Ако пък кабинетът мине, ще е поставил между него и Европейските Институции (включително европейската прокуратура), до които ПП/ДБ моментално ще почнат да сипят доклади, възможно най-силния щит – дългогодишен комисар от същите тези институции.

- Реклама -

Последни новини