13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.
Категории:

Да спасим Борисовата градина от масова сеч

Новият Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина отваря вратата за масова сеч на дървета в парка. За това алармира общинският съветник от “Демократична България” Марта Георгиева. От “Спаси София” пък определиха като най-голям проблем липсата на процедура за отчуждаване на частните терени в градината.

Филтър Медия Груп се присъединява към търсенето на отговор на въпроса „Колко дървета предстои да бъдат изсечени?“. Заставаме твърдо против масовата сеч в Борисовата градина.

Колко ще се сече?

“Когато човек се вгледа в документа, ще осъзнае, че в район “Изгрев” се залагат доста нови обекти, които официално досега не са представени. Става въпрос за площадки за кучета, масивни тоалетни, площадки за отдих, площадки за игра на деца, сгради
за поддръжка на парка, поява на нови алеи, без да има разчети колко дървета ще бъдат изсечени за целта”, коментира Марта Георгиева.

Тя посочи, че вече е изпратила запитвания по Закона за достъп до обществената информация, с които търси отговор на въпроса колко дървета предстои да бъдат изсечени за реализирането на тези обекти.

В детайли, Георгиева посочи, че проектът на ПУП визира санитарно почистване с
интензивност 5-80 % от запаса на насажденията. Общинският съветник посочи, че това е доста широка ножица и трябва много по-голяма яснота каква част от дървета ще се секат. Общинският съветник акцентира, че става въпрос за дървета, които са над 100 години, за които няма реално никаква защита.

По отношение на новите детски площадки в парка Георгиева попита риторично дали местните хора действително имат нужда от тях. “В квартал “Изгрев” има над 150 детски площадки, защо никой не попита местните дали искат точно в Борисовата градина да се правят допълнително такива”.

Сеч и покрай ремонта на стадион „Българска армия“?

Вероятно ще се стигне до сеч на дървета и покрай ремонта на стадион “Българска армия”. В плана се визира изграждането на нов стадион на мястото на „Българска армия“. Предходната седмица главният архитект Здравко Здравков посочи, че това ще е възможно, защото в новия ПУП вече не се предвижда запазването на съществуващите насипи. Именно на тези насипи има обаче редица дървета, чиято съдба е под въпрос. Марта Георгиева очаква изясняване и на този казус по Закона за достъп до обществена информация.

“Спаси София”: Планът не решава въпроса със собствеността

“Най-големият проблем на новия ПУП за Борисовата градина е, че той не решава въпроса със собствеността. Липсва финансов и процедурен план за отчуждаване на частни терени. Въпросът е особено актуален за къпалнята “Мария Луиза” и за “Летния театър”, където собствеността е смесена между общината и частни фирми”, коментира общинският съветник от “Спаси София” Борис Бонев. Именно покрай дискусиите около новия ПУП стана ясно, че София има „зелена светлина“ да си върне 12 дка от терена на къпалнята. Район „Средец“ ще разчисти и незаконни постройки на автокъща „Капитолия“. Съгласно новият план общината трябва да я премахне, но там текат съдебни дела с фирмата наемател, която я е
преотдала на трета фирма.

Любопитен детайл е, че теренът между къпалнята и Маймунарника е общинска собственост и според плана там ще има детска площадка и тоалетна.

Бонев посочи, че е необходима допълнителна информация относно намеренията за възстановяването на стадион “Юнак”. “Не искаме съдбата му да е като на изградените многобройни спортни зали в България, за които са дадени много пари, но почти не се използват.”, каза още Бонев. В плана от 2019 г. се предвиждаше стадионът да се озелени и да бъде превърнат в амфитеатър и зона за отдих.

От “Спаси София” ще настояват изрично да се запише, че в парка могат да влизат само
обслужващи автомобили, линейки, пожарни и др., но не и частни коли. Освен това гражданската формация ще настоява изрично в ПУП да се разпише, че през Борисовата градина ще преминава трамвайно трасе към Гара Пионер и Никола Габровски.

Новият план предвижда до гара “Пионер” да бъде изграден скейт парк вместо спортна зала, каквито бяха предходните планове. Предвижда се още ресторантът на „острова“ на езерото „Ариана“ да бъде премахнат и там да бъде възстановена старата бирария в немски стил.

 

 

Източник: mediapool

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img