9.7 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

ДБ започва консултации в коалицията за пращане на оръжие за Украйна

„Демократична България“ настоява страната ни да изпрати на Украйна оръжия и военно оборудване спрямо възможностите си. Повече от месец след започването на войната Атанас Атанасов обяви, че ДБ започват консултации с другите парламентарни групи за постигане на съгласие за приемане решение на НС, с което да бъде даден мандат на България за оказване на помощ на Украйна, съобразено с възможностите на нашата страна.

В декларация, прочетена от трибуната на парламента, ген. Атанас Атанасов заяви, че ДБ приема за основна своя позиция категоричното осъждане на военните действия срещу Украйна, изразена с декларация на НС.

„Приемаме, че войната в Украйна засяга цяла Европа и всички цивилизовани нации. Настояваме, че българският национален интерес се дефинира чрез членството на България в ЕС и НАТО. Настояваме, че солидарността между държавите и защитата на международен ред е основен приоритет за просперитета на нашите общества“, каза Атанасов.

По думите му помощта за нападнатия не е намеса във войната, а подкрепа за възстановяване на мира.

„Като народни представители имаме и морален дълг, за да се съобразим с преобладаващата подкрепа в българското общество. Отбранителните действия на Украйна могат да бъдат ефективно подкрепени чрез доставянето на адекватно оборудване“, заяви съпредседателят на ДБ.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов взе думата, за да припомни, че от 24 февруари в две украински пристанища има заседнали български кораби – единият в Мариупол, другият в Одеса. Костадинов твърди, че корабите са блокирани по вина на украинската страна. По думите му корабът в Мариупол е трябвало да отплава на 26 февруари, но всяка дейност на пристанището е била спряна.

„Днес повече от месец след началото на войната 17 българи биват заплашвани, не са излизали на слънчева светлина от седмици. Към настоящия момент има голяма опасност за живота на 17 български граждани. Тук се четат декларации за даване на оръжие, но не чух заинтересованост за тези български граждани. Това че на управляващото мнозинство не му пука за украинското общество, добре, но говорим за български граждани, които биват държани като заложници. Не искам да бъда лош пророк, но ако нещо се случи с нашите сънародници, виновни ще бъдат тези, които от един месец насам не си мръднаха пръста, за да предприемат каквото и да било. Ако някой иска да дава бомби на Украйна, нека си даде сметка, че тези бомби може утре да паднат върху българския кораб“, заяви Костадин Костадинов, излагайки своите мотиви да не пращаме оръжие.

Депутатът от ПП Благовест Белев му отвърна, че корабът не е български и над него се веел панамски флаг, което го прави панамска територия. “Малтийски!” – викна му от мястото си Костадинов – “Да, но не е български!”, отвърна му Белев.

По думите на депутата от ПП правителството полага усилия да помогне на моряците и е в непрекъсната връзка с кораба.

“Не спекулирайте със състоянието на кораба – той има пробойна над водолинията. Корабът не може да излезе от пристанището, защото няма пилотска служба, няма влекачи и освен това каналът е миниран. Дали това не е разговор в интерес на друга държава?”, попита риторично Благовест Белев.

Снимка БТА/Минко Чернев

Последни новини

- Реклама -