- Реклама -

- Реклама -

10.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Дебатът за оставката на Янев ще очертае демаркационните линии в коалицията

На извънредно заседание днес Народното събрание ще обсъжда оставката на военния министър Стефан Янев. Дебатът ще определи основните демаркационни линии в четворната коалиция и при парламентарно представените партии.

Оставката бе поискана от премиера Кирил Петков на заседание на Министерски съвет, а проектът за персонални промени в състава на Министерски съвет постъпи в деловодството на Народното събрание още същия ден.

Повод за това бяха думите на Янев, че в Украйна се провежда операция, а не война и последвалият му пост в социалната мрежа, разминаващ се с позицията на министър-председателя. Във въпросния пост Стефан Янев изрази мнение, че оставката му е въпрос на процедура и че той сам няма да я подаде в тази ситуация.

Мнение по темата изрази и президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който определи оставката на министъра на отбраната като риск на фона на военните действия в Украйна.

Стефан Янев е министър на отбраната от квотата на „Продължаваме промяната“. Той бе служебен министър-председател в двата служебни кабинета на държавния глава. Това ще е първата оставка в правителството на Кирил Петков, откакто бе избрано на 13 декември. Решението за оставката ще бъде взето след дебат и гласуване в пленарна зала.

Чрез пост във Фейсбук профила си в понеделник вечер Стефан Янев заяви, че повече не може по никакъв начин да бъде част от „тази правителствена конструкция“. Той благодари за получената по-рано подкрепа, когато пред сградата на Министерски съвет имаше демонстрация на неговите поддръжници.

Премиерът Кирил Петков съобщи, че предложението за министър на отбраната е Тодор Тагарев.

Източник и снимка: БГНЕС

- Реклама -

Последни новини