- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Дебатът за съдбата на кабинета ще е съпроводен от 11 протеста

Избрано

На извънредно заседание днес от 11 ч Народното събрание ще проведе дебата по вота на недоверие към правителството, поискан от ГЕРБ-СДС. Още сутринта от северната страна на сградата е насрочен протест в подкрепа на кабинета. В същия час е обявена и демонстрация против правителството от южната ѝ страна. Протестите ще продължат през целия ден, а от 21-ви до 23-ти са планирани не един, не два, а 11 такива.

От 17 ч. пред парламента е протестът на „Възраждане“. Час и половина по-късно на същото място започва нова демонстрация в подкрепа на правителството. Към него ще се присъедини и маршът на „Правосъдие за всеки“.

Вчера МВР обяви, че предприема действия за предотвратяване на ескалация на базата на оперативна информация, че се готвят провокации с цел ескалация на напрежението. МВР извършва проверка в цялата страна с цел установяване на хората, които призовават за насилие.

Гласуването на вота може да е в сряда или четвъртък. Изискването на Правилника на НС е гласуването да се проведе „не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията“ в пленарната зала. Ако те продължат твърде дълго днес, е възможно вотът да е в четвъртък.

През това време премиерът Кирил Петков има задачата да осигури достатъчен за преодоляване на вота на недоверие брой депутатски гласове. Освен на тези от „Продължаваме промяната“ (67), БСП (26) и „Демократична България“ (16) той ще може да разчита и на шестте гласа на напусналите „Има такъв народ“ депутати. Всички тези 115 гласа обаче не осигуряват необходимото мнозинство в 240-членния парламент срещу депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и останалите от ИТН.

Тази „нова коалиция“ миналата седмица отстрани председателя на парламента Никола Минчев, което предизвика протест пред НС в негова подкрепа.

Дали още народни представители от ИТН ще напуснат партията и ще гласуват в полза на правителството, както се надява премиерът, може би ще стане ясно в днешния дебат.

Опозицията посочи като мотив финансово-икономическия провал на кабинета. Бившите управляващи смятат, че коалиционните отношения се регулират с натиск, а подкрепата за кабинета се осигурява с пазарлъци.

Налице е галопираща инфлация, която управляващите не могат да удържат и на това трябва да се сложи край.

„Провалът на това правителство е комплексен. Няма секторни измерения само заради числата от статистиката, този провал всеки български гражданин може да го усети по джоба си. Чрез вота на недоверие – услужливо към всички български граждани, към всички политически сили, ние се опитваме да помогнем на тази мъка да се сложи край. Тя е мъка за всички“, каза Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ, аргументирайки вота.

Премиерът Кирил Петков посочи, че не се притеснява от вота на недоверие и продължава да търси подкрепа от депутати.

„Ще дадем всичко от себе си да ги намерим. Ще продължим да работим с всичко, което можем, да ги убеждаваме защо е толкова важно за България те да вземат правилното решение.

Ако случайно не успеем и падне правителството, следващият мандат с коалиционните ни партньори ще започнем да говорим с всеки един депутат, който иска да реши дали да подкрепи това правителство, от всички политически сили, но трябва да са независими“, каза премиерът.

Мустафа Карадайъ от ДПС, Тошко Йорданов от „Има такъм народ“ и Костадин Костадинов от „Възраждане“ посочиха, че ще го подкрепят.

„Това правителство е най-лошото от началото на демократичните промени в България“, каза Карадайъ.

„Ние нямаме никакви основания да подкрепяме този вреден кабинет“, заяви Йорданов.

 

„Това правителство трябва да бъде освободено предсрочно и уволнено“, посочи Костадинов.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини