spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
15.3 C
София
Категории:

Делян Добрев: 180 млн. евро сме надплатили за руски газ

Избрано

България е надплатила 180 млн. евро за руски газ през руски посредници. Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

Той посочи, че компанията МЕТ е свързана с руски олигарх и с „Газпром“, а фирма „Винтерсхал“, с която България е работила до 2012, е дъщерна на „Газпром“, но регистрирана в Швейцария.

„Руска компания на „Газпром“, регистрирана в Швейцария, ни доставяше газ до 2012 г. Едва се отървахме от тази компания, този посредник и като се отървахме, газът ни тогава падна с 22%“, каза бившият енергиен министър.

Според него до газовата криза, в която се намираме в момента, се е стигнало заради включването на посредници във веригата.

„Няма газ нито за хората, нито за бизнеса. Няма газ, защото ние месеци наред предупреждаваме, че тези измамни управници от Промяната единственото, което правят е да въртят далавери. Как се стигна до тук и защо се стигна – заради посредниците“, отбеляза Делян Добрев.

На въпрос, ако е бил продължен договорът с „Газпром“ какво е щяло да ни струва, Добрев цитира доклад на „Булгаргаз“, от който става ясно, че за юли е трябвало да платим 89,50 евро. „Разликата е 200 млн. евро повече за три месеца сме надплатили, заяви той. До стотинка може да се сметне какво са ни стрували посредниците на Промяната“, заяви бившият енергиен министър на ГЕРБ.

Той описа и друга схема: „Купуваме евтин руски петрол и го продаваме като „Брент“ и така са ни ощетявали с един лев на литър. Смятаме, че това е правено умишлено и трябва да има разследване и наказани“, уточни Делян Добрев.

„Дори с тези танкери, които бяха договорени, пак не ни достигаше газ. От доклад на БЕХ става ясно, че над 2 млн. мегаватчаса недостиг. Трябвал ни е поне още един танкер на месец. Не разбирам защо се отказаха от танкерите. В цял свят има недостиг, а ние се отказваме. Как има поръчани танкери, но няма осигурен свободен капацитет. Смятам, че това е направено умишлено пак заради посредниците. Защо „Промяната“ не стартираха търг, след като знаят, че ни изтичаше договора с „Газпром“?“, чуди се Делян Добрев.

Последни новини