- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Деница Златева: До края на 2023 г. са осигурени количествата газ

Осигурени са количествата газ до края на 2023 г. Това заяви в „Денят започва“ Деница Златева – изпълнителен директор на „Булгаргаз“.

„Това, което правим като дружество и с търговете, които реализирахме, и с преговорите с доставчиците и със споразумението с Турция, което вчера се подписа, от една страна да гарантираме доставките на приемливи цени, от друга страна и сигурност на доставките“, каза Златева.

По думите ѝ, ако следим борсовите индекси, цената на газа за февруари би трябвало да е по-ниска.

„Усилията на „Булгаргаз“ е да предлага газ на приемлива и достъпна цена. За януари успяхме от първоначалното 40% увеличение с намалени борсови индекси, с оптимизиране добива от Чирен, увеличението да бъде по-поносимо и то е 22-23%. Надеждите ни са за февруари, ако се запазят нивата на гозовите борси, цената да бъде изключително добра“, каза тя.

Тенденцията всяка година е била газът в Чирен да е с най-ниска себестойност през зимния период поради високите цени през лятото и есента. През септември газът е бил над 350 лв, на който „Булгаргаз“ продаваше. Цената на Чирен е най-висока в микса. Това, което е направено за януари е да се осигурят алтернативни доставки, включително и от турската компания „Ботош“, с което да се подтисне този висок ценови натиск от Чирен. Топлото време също помага, защото „Булгаргаз“ почти не е добивал газ от Чирен от старта на отоплителния сезон. Златева се надява Чирен да няма голям ефект в ценообразуването.

Тя определи вчерашното споразумение между „Булгаргаз“ и турската компания „Ботош“ като „пробив в енергийните отношения между България и Турция“. Споразумението е факт по-малко от месец след срещата Радев-Ердоган. Разговорите се водеха и на експертно, и на политическо ниво, каза Златева.

Тя уточни, че „Булгаргаз“ е първата чужда компания, която получава достъп до терминалите за втечнен природен газ и достъп до газопреносната система на Турция.

„Ние ще можем в рамките на календарна година да разтоварваме до 14 танкера на терминали, собственост на „Боташ“. Те ще пренесат този газ през тяхната газопреносна мрежа до границата с България. Това дава сигурност и гъвкавост на доставките“, уточни изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

Дружеството има ангажимент да осигури договорите с доставчиците. За 2023 г. има доставки от САЩ, от гръцките партньори, от европейски компании. Информацията е публична, каза Златева.

 

Източник: БНТ

- Реклама -

Последни новини