- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Депутатите гласуват днес механизма за разследване на главния прокурор

Днес правната комисия ще гласува промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор.

Промените така и не успяха да се случат в предния парламент. Бойко Борисов заяви, че сюжетът с главния прокурор Иван Гешев, разиграващ се в последните дни, е доказателство колко важно е да има механизъм за разследване.

Преди няколко месеца правната комисия отказваше да включи в програмата предложението за промени в НПК. Когато текстовете най-сетне влязоха в комисия, заседанието приключи в 20 ч., но без политически дебат и гласуване. Причината бе, че членовете на комисията се уморили.

На следващото редовно заседание на комисията промените бяха приети, но седемте дни забавяне се оказаха фатални за превръщането на текстовете в закон, защото течаха последните дни живот на 48-ото Народно събрание.

Партиите декларираха подкрепа за тях, но не успяха да съберат кворум за гласуване. Половината от депутатите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ отсъстваха от зала и не успяха да се върнат за регистрацията.

Днес казусът Гешев ще се разисква не само в правна комисия с промените в НПК, но и още два пъти.

 

- Реклама -

Последни новини