9.7 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Депутатите разглеждат окончателно промени в закона за „златните паспорти“

Депутатите ще разгледат окончателно промените в Закона за българското гражданство, с които ще отпаднат т.нар. златни паспорти срещу инвестиции. Народните представители ще обсъдят и реформите за отпускане на помощни средства на хората с увреждания.

„Предложението на Министерския съвет практиката българското гражданство срещу инвестиции да бъде прекратена е заради Европейската комисия. От Брюксел смятат, че всяко лице, което притежава гражданство на държава членка, е едновременно гражданин и на съюза и има всички права и привилегии, които произтичат от него. По-специално правото на свободно движение.

Кипър, Малта и България са трите страни от ЕС, в които получаването на златен паспорт в замяна на инвестиции все още е възможно. Евродепутати призоваваха в ЕС да спре издаването на „златни“ паспорти и визи за всички руски кандидати.

Депутатите ще разискват още реформите за отпускане и изплащане на помощни средства за нуждите на хората с увреждания заедно с управителя на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев.

В края на миналата седмица той обяви в Народното събрание, че от 1 юли т.г. касата започва да отговаря за тези приспособления.

На първо четене ще бъдат разгледани промени в Закона за здравето, внесени от партия „Възраждане“. Те предвиждат парламентът, а не Министерският съвет да обявява извънредна епидемична обстановка и тя да е за период не по-дълъг от 2 месеца. В проектозакона е записано още, че имунизацията срещу Covid-19 е препоръчителна и има доброволен характер.

Източник: БНР

Последни новини

- Реклама -