- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Депутатите решиха: Съдия от ВКС ще разследва главния прокурор

Депутатите приеха окончателно и без дебат механизма за контрол на главния прокурор. Гласовете „за“ бяха 210, като БСП не участва в гласуването. „Против“ и „въздържал се“ не гласува нито един депутат в залата.

Какво означава това на практика?

Ако президентът Румен Радев подпише указа за обнародване на тези поправки в НПК, в законноустановения срок текстовете влизат в сила и няма причина механизмът по отношение на Иван Гешев да не бъде приложен. По повод освобождаването на главния прокурор това ще може да става с 13 гласа от Пленума на ВСС, а шефовете на ВКС и ВАС със 17 гласа.

Промените в НПК предвиждат при сигнал за тримата големи, той да се подава към ВКС, които на случаен принцип разпределят съдия, който започва разследване срещу главния прокурор или шефовете на върховни съдилища. Избраният на случаен принцип съдия от ВКС се назначава за заместник на главния прокурор и има за задача да контролира само неговите действие.

В текстовете е записано още, че разследването срещу главния прокурор или негов заместник продължи повече от 2 години, то се избира нов. Съдията от ВКС се връща на предишната си длъжност при приключване на разследването.

Депутатите решиха още, че пленума на ВСС може да взима решения по отношение на тримата големи, като спрямо главния прокурор е нужно мнозинство от 13 гласа, а не 17, както досега. При върховните съдии мнозинството ще става със 17 гласа, като превес трябва да имат представителите на съдийската колегия.

- Реклама -

Последни новини