- Реклама -

- Реклама -

13.5 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Депутатите ще обсъждат дневния ред без да гласуват законите

Депутатите продължиха работата си в Народното събрание с обсъждане на закони без да ги гласуват. Това се наложи, след като се оказа, че няма достатъчно хора в пленарна зала, дори след дадената почивка.

От общо 240 депутати, в зала бяха малко над 80. По-рано сградата на парламента напуснаха депутатите от ГЕРБ, които се събраха пред СГП в подкрепа на Бойко Борисов, който е на разпит по делото „Барселонагейт“.

В днешния дневен ред са заложени промени в Закона за обществените библиотеки, Закона за защита от домашното насилие, Кодекса на труда, Закона за електронното управление и Закона за достъп до обществена информация.

Заложено е и изслушване на служебния военен министър Димитър Стоянов. То е по искане на „Продължаваме промяната“ и е свързано с твърденията в общественото пространство, че са постъпили искания за изпращане на български войници на фронта в Украйна, както и за изясняване на позицията на Министерство на отбраната дали има намерение да изпраща войници на фронта в Украйна.

По-рано Николай Денков коментира преговорите за кабинет в сградата на парламента. „Преговорите за кабинет вървят нормално и в близките дни поименният списък ще бъде обявен“, каза кандидатът за премиер.

„Ако се бяхме договорили, щяхте да видите списъка. Изчакайте малко, до едно да са имената. Има желание от ГЕРБ за включване на още техни имена, но има правила. Този списък ще бъде излъчен от нас и трябва да бъде утвърден и от другата страна“, заяви Николай Денков.

„Ние ще отговорим на очакванията на хората да положим усилия да има правителство“, каза Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

В декларация от “Възраждане” нарекоха предатели и мутри представители на почти всички парламентарни формации и определиха бъдещия кабинет така:

„Една битка, която в последния месец се превърна в любов, а днес ще приключи и със сватба. Горчиво за политическите младоженци. Или хора като Бойко Борисов, по чудо оцелял в мутренските години в края на миналия век и добре преориентирал се към политиката. Човек, прегазвал и превземал всеки и всичко в продължение на повече от десетилетие, който и днес тук се налага да бъде пазен от НСО, защото има дебела папка със заплахи за живота му“, заяви Деян Николов от „Възраждане“.

Реакцията на ГЕРБ не закъсня и цялата парламентарна група напусна зала, а малко по-късно излязоха и от парламента без да коментират.

Лидерът на ДПС заяви, че те не са поканени на разговори за кабинет и наблюдават процеса отстрани. „Има едно положително нещо, което трябва да отбележим – политическата криза не решава проблемите на хората. Нека да наблюдаваме, за да видим какво ще се произведе. Всеки ден нещо се мени и случва. Когато предпоставяме процеса“, заяви Карадайъ.

От БСП казват, че няма как да подкрепят кабинета с втория мандат. „Това е най-голямото предателство през последните 30 години и най-голямото лицемерие. ПП се появиха блягодарение на вдигнатия юмрук и „Мутри вън!“, а сега стана „Мутри вътре!“. Няма как да подкрепим“, заяви Борислав Гуцанов.

“Има такъв народ” смятат, че кабинет с втория мандат е извън рамките на здравия разум.

„Твърде сюрреалистично е това, извън рамките на морала и здравия разум е. Бойко и Кирил на ротационен принцип ли ще се арестуват? Божанков избяга да се бори с ГЕРБ, Руди Гела и той избяга, Асен Василев съсипа страната финансова и ще е министър. Как ще подкрепим партийно правителство на ПП с Асен Василев? А и Христо Иванов как ще гласува срещу мафията с мафията“, заяви Тошко Йорданов.

Все още не е ясно кога президентът ще връчи втория мандат за кабинет.

- Реклама -

Последни новини