- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Десислава Атанасова: Ако ПП-ДБ откажат коалиция, ГЕРБ ще предложи кабинет на малцинството

Кабинет на малцинството на ГЕРБ-СДС е един от възможните варианти за първия мандат. Това стана ясно от думите на председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Да, категорично този вариант стои пред нас, защото ние сме отговорни пред държавата и своите избиратели“, отговори тя в ефира на БНТ на въпрос дали обмислят вариант за кабинет на малцинството с първия мандат. А по-късно твърдо заяви, че ако не се коалират с втората политическа сила, ГЕРБ ще предложи кабинет на малцинството.

„Задължително е премиерът да е на ГЕРБ и да има почти равно участие в споделената отговорност“, очерта тя партийните виждания за евентуален кабинет с „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“. Тя не даде възможни имена и обясни, че проектокабинетът им може да е както политически, така и експертен.

ДПС са системна партия и да, когато те са участвали в управлението, България е отчитала напредък по някои теми, посочи тя. За БСП и ИТН Атанасова обясни, че разговори за кабинет с тях не са водени. Според нея нормалният тон в политиката се е завърнал.

ПП-ДБ са желаният коалиционен партньор за ГЕРБ, те обаче отказват да ги подкрепят с първия мандат. А по-рано днес Борисов намекна, че може и да даде подкрепата си за тях с втория мандат.

Атанасова попита какво ще правят ПП-ДБ, ако не се състави правителство с първия мандат и се стигне до втория. „Те не чуват аргументи, а ползват решения на свои органи като алиби, за да не се говори за това“, каза Атанасова.

„Ако всички твърдят, че е възможно правителство с втория мандат, то трябва да разберем как е възможно“, каза тя. Цитира думите им, че разчитат на всички в парламента и попита на кого от всички разчитат.

Тя отрече партията де е забравила ареста на лидера си Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, но обясни, че за партията държавата е най-важна. Според нея има още време да се водят преговори за кабинет, след което ако такъв се сформира, редовното правителство може да внесе бюджет 2023.

Бюджетът е най-политическия документ, обясни Атанасова.

 

Снимка: Румяна Тонева/24 часа

- Реклама -

Последни новини