- Реклама -

- Реклама -

петък, 31 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Деян Николов: Ако не сме първи на изборите, „Възраждане“ няма да участва в правителство

Възраждане“ най-вероятно няма да участва в правителство, не виждам как, освен ако не сме първа политическа сила. Аз смятам, че ако „Продължаваме промяната“ спечели изборите, ГЕРБ ще ги подкрепят и ще има евроатлантическа коалиция, най-вече чрез натиск от Америка. Ако ГЕРБ спечелят, тогава по-скоро нещата са 50 на 50 дали ще има правителство или не, с подкрепата на ПП.“ Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ кандидатът за депутат от „Възраждане“ в 24 и 25 МИР в София Деян Николов. Той обяви, че към момента от партията са събрали почти 440 000 подписа за референдума за отлагане на приемането на еврото.

„Направили икономически изчисления и България не е готова за влизане в Еврозоната. Нашата икономическа конвергенция е 60% спрямо средните нива за Еврозоната. Научните изследвания в сферата показват, че една държава е готова за членство в единната европейска валута, когато е на поне 90% икономическа конвергенция. Ние в момента настигаме с 1.5% на година, което означава, че темата за Еврозоната няма да е валидна поне в следващите 20 години“, подчерта Николов.

Според него министърът на финансите е прибързал с изявленията си за финансовото положение на страната.

„Изглежда този доклад изтече малко неочаквано и се наложи бързо да реагират. Смятам, че описаха малко по-апокалиптична картина, отколкото реално е. Може би и въпросът леко се политизира предвид, че сме в предизборна кампания“, добави политикът от „Възраждане“.

По думите му 6-7% бюджетен дефицит е прекалено много и трябва да се търси по-балансиран вариант.

Относно заповедта за арест на руския президент Владимир Путин, издадена от Международния наказателен трибунал в Хага, Николов е на мнение, че международният съд е използван за геополитически инструмент. Според Николов сме свидетели на пропагандна война между Изтока и Запада.

„До колкото съм запознат с това, което се случва в Украйна, виждам че и едните, и другите имат известно право, коментира той. – Все още е рано да се прави равносметка кой какви военни престъпления е извършил. Лицемерно е също, че не видяхме да се правят подобни силни изказвания, когато се водиха войни в Афганистан, Либия, Ирак, Сирия в последните 20 години.“

Николов е категоричен, че България няма пряк интерес да се замесва в конфликта в Украйна, с изключение на това да се опитаме да имаме посредническа роля. „Интереси в Украйна нямаме, по-скоро търпим щети от наложените санкции към Русия, смята той. – България много лесно може да стане жертва на такъв конфликт. Единственият ни интерес там е българската общност в Украйна“, коментира още Николов.

- Реклама -

Последни новини