Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ продължава да изпраща исторически снимки до Земята. Един от най-новите му кадри показва планетата Нептун заедно с пръстените ѝ, съобщава НАСА.

Кадърът е важен, тъй като последната снимка на пръстените на Нептун е от 1989 г. и е направена от сондата „Вояджър“. Земните телескопи изпитваха трудности да заснемат пръстените, тъй като са много бледи, а и Нептун е значително по-далеч.

„Джеймс Уеб“ обаче няма такива трудности и направи първия кадър на Нептун и пръстените му от 3 десетилетия насам. Това е и първата снимка в инфрачервения спектър, което дава още повече информация на учените за техния състав.

Първото, което прави впечатление на учените, е колко близо са пръстените до самата планета. „Джеймс Уеб“ не може да покаже Нептун в оригиналния му синкав цвят, тъй като уредите на телескопа са настроени за други цели. „Хъбъл“ е заснел Нептун в оригиналния му цвят, но пък не може да „улови“ пръстените, тъй като не е достатъчно чувствителен.

„Джеймс Уеб“ пък е твърде чувствителен и затова ярките зони по планетата всъщност са облаци от замръзнал метан, които отразяват светлината повече от газообразния метан, който съставя по-голямата част от Нептун. Ярката линия около екватора подсказва за наличието на атмосферна циркулация, а по-светлите зони около полюсите също за индикатор за атмосферни процеси.

Снимката показва и седем от 14-те познати луни на Нептун. Планетата има 164-годишна орбита, като все още е доста непозната за учените. Затова събраните данни от „Джеймс Уеб“ са от голямо значение за изучаването ѝ.