- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Джони Деп проби кенсъл културата

Автор: Кристина ПАТРАШКОВА

Триумфалното посрещане на Джони Деп на кинофестивала в Кан раздели аудиторията на полярни лагери. Някои се възмутиха, че филмът с негово участие „Жана дьо Бари“, в който той изпълнява ролята на Луи ХV, откри престижния кинофорум. Повечето обаче приветстваха „карибския пират“, а овациите след прожекцията продължиха седем минути.

Деп получи солидна подкрепа от директора на фестивала Тиери Фремо, който отсече, че актьорът е спечелил делото срещу Амбър Хърд и няма забрана да работи. Пък и „Жана дьо Бари“ не е филм за Деп.

Случилото се на Лазурния бряг показва нов етап от развитието на движението #MeToo, зародило се през 2017 г. с обвиненията на куп актриси, които се оплакаха от сексуалните посегателства на могъщия продуцент Харви Уайнстийн, който в момента е в затвора. Отприщи се вълна от оплаквания на жени в Холивуд, които си спомниха, че са били подлагани на сексуален тормоз. Повечето от тях най-вероятно са преживели недопустимото унижение.

Деп също беше сред посочените насилници, обвинен от бившата си съпруга Амбърд Хърд. По време на процеса в Америка двойката извади на показ потресаващи случки от житието-битието си, които граничеха с патология. Съдът прецени обаче, че Деп не е извършил това, за което е упрекван.

Дори след оправданието не е лесно да продължиш напред, след като преди това почти си бил осъден на гражданска смърт. Талантливият актьор, който не се слави с примерно поведение и благ нрав, успя да се вземе в ръце. Възстанови кариерата си и дори планира режисьорски проект за живота на художника Амедео Модиляни. А това е сериозен пробив в кенсъл културата. Защото е доказателство, че обвиненията срещу мъжката агресия може невинаги да са верни или поне истината да е по средата. Не че няма истински сексуални чудовища, и то не само в Холивуд. Всеки обаче има правото да се защити и ако извади убедителни доказателства, да бъде оправдан. Това е и знак към всички нас, които прибързваме да съдим, без да познаваме фактите в детайли.

Иначе всеки трябва да си получава заслуженото. Жалко е обаче да се погубват таланти заради твърдения, които не са подплатени с факти. Дарбата е ценност и тя трябва да се уважава. В никакъв случай Деп не е ангел, но дали е този демон, какъвто го описа Амбър Хърд?

Карибският пират получи втори шанс. От него зависи дали ще го пропилее.

- Реклама -

Последни новини