- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Джо Байдън: Подкрепата ни за Украйна остава непоколебима

Подкрепата на САЩ за Украйна остава силна, обяви днес американският президент Джо Байдън по време на разговорите си със своя полски колега Анджей Дуда във Варшава, предаде Ройтерс.

„Както казах на президента Зеленски, когато говорихме вчера в Киев, вероятно мога да кажа, че нашата подкрепа за Украйна остава непоколебима“, заяви Байдън.

„Трябва да имаме сигурност в Европа, каза той в президентския дворец във Варшава. – Това е толкова основополагащо, толкова просто, толкова значимо.“

Байдън определи НАТО като „вероятно най-значимия съюз в историята“ и каза, че той е „по-силен от всякога“, независимо от надеждите на руския президент Владимир Путин, че той ще се разпадне заради войната в Украйна.

Визитата на американеца в Полша е важен знак за ангажимента на САЩ към поддържането на мира в Европа, заяви полският президент Анджей Дуда.

„Вашата визита е важен знак са сигурността, сигнал за отговорността на САЩ към сигурността на света и на Европа. Америка може да пази световния ред“, каза Дуда на Байдън.

Американският държавен глава пристигна в полската столица вчера, след като изненадващо посети Киев, за да изрази солидарност с Украйна, която, подобно на Русия, се готви за офанзива напролет.

Междувременно върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел е изпратил писма до всички министри на отбраната на страните членки, в които настоява те да осигурят боеприпаси за Украйна, налични в складовете им.

На съвместен брифинг Борел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба осъдиха изявлението на президента Путин, че Русия замразява участието си в договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия.

Една година след инвазията в Украйна Путин не показва, че е готов за мир, а точно обратното, каза генералният секретар Йенс Столтенберг. На решението на Русия да преустанови участието си в договора за съкращаването на стратегическите нападателни оръжия, Столтенберг реагира така:

„Съжалявам за днешното решение на Русия да преустанови участието си в договора „Нов старт“. През последните години тя нарушаваше и се отдалечаваше от ключови споразумения за контрол над въоръжаването. С днешното решение цялата архитектура на контрола върху въоръжаването е разрушена. Настойчиво призовавам Русия да премисли решението си и да спазва съществуващите споразумения“.

„Обезпокоени сме, че Китай може да помага на Русия. Тя не трябва да спечели и затова трябва да увеличим помощта за Украйна. Приветствам новите съобщения за оръжейни доставки и те трябва да бъдат направени, преди Русия да се възползва от ситуацията“, каза още Столтенберг.
„Ще се движим от една цел – да приключим войната колкото е възможно по-бързо“, каза министърът на външните работи Дмитро Кулеба и отправи, по думите му, „много просто послание“:
„Не става дума за Украйна, а за правилата, които защитават и вас. И ако ние не успеем да защитим тези правила в Украйна, тогава вие ще се окажете в опасност. А това категорично не е нещо, пред което бихме искали да се изправим“.

Вчера министърът на външните работи Николай Милков заяви, че България няма да доставя боеприпаси на Украйна.

- Реклама -

Последни новини