25.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Джо Байдън: САЩ ще бъдат уравновесени към Китай

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в, че САЩ „са постъпили правилно“, когато са свалили предполагаемия китайски шпионски балон в събота, и заяви, че винаги е искал да го свали „веднага щом е било подходящо“.

Говорейки пред репортери на южната морава на Белия дом след завръщането си от Кемп Дейвид, Байдън беше попитан дали инцидентът променя отношенията между САЩ и Китай. Той отговори: „Не“.

„Дадохме ясно да се разбере на Китай какво ще направим, те разбират нашата позиция, ние няма да отстъпим“, каза президентът. „Постъпихме правилно и не става въпрос за отслабване или укрепване, това е просто реалността“.

Запитан защо китайците биха извършили такава нагла постъпка, президентът направи пауза, а след това се засмя. „Те са китайското правителство“, каза той.

Подходът на Вашингтон към отношенията с Китай ще остане уравновесен, въпреки прелитането на китайски предполагаем шпионски балон над територията на САЩ, каза говорителката на Белия дом Карин-Жан-Пиер, цитирана от Ройтерс, БТА.

По думите ѝ случаят с балона „няма да промени начина, по който САЩ ще изграждат по-нататъшните си отношения с Китай и дипломатическото взаимодействие с Пекин“.

„Ще оставим отворени каналите за връзка с Китай … Сега имаме много канали за връзка и това ще продължи“, каза говорителката.

„От Китай зависи да определи какви отношения иска със САЩ“, посочи говорителката и допълни, че миналия август Конгресът е бил информиран за китайската програма за шпионски балони.

Жан-Пиер каза, че представители на правителството на Байдън са готови изслушат служители от бившето правителство на Доналд Тръмп за събрани от тях данни за прелитания на балони над САЩ по времето, когато Тръмп беше президент.

Американският вицепрезидент Камала Харис ще вземе участие в Мюнхенската конференция по сигурността между 16 и 18 февруари, в навечерието на първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна, посочи в изявление канцеларията ѝ, цитирана от Ройтерс.

„Изявите на вицепрезидентката в Мюнхен ще демонстрират трансатлантическото единство и решимост, американското глобално лидерство и нашият траен ангажимент в подкрепа на Украйна“, каза в изявление прессекретарката на Харис, Кирстън Алън.

Харис ще произнесе реч и ще ще срещне с чуждестранни лидери, допълни прессекретарката.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини