- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Димитър Викторов снима атентата срещу Тодор Живков

Избрано

Димитър Викторов е известен с кадъра си, в който улавя опита за атентат срещу Тодор Живков във Враца през 1980 г. Остава пълна мистерия обаче как снимката достига до наши дни, след като службите изземат и засекретяват всички ленти, за които знаят. Фотографът обаче винаги носи със себе си два апрата и така успява по някакъв начин да скрие част от материалите. Кадърът излиза на бял свят след демократичните промени, когато Викторов снима голяма част от митингите, както и свалянето на петолъчката от Партийния дом.

Седем години по-рано фотографът присъства и на друг атентат – срещу Енрико Берлингуер, който гостува в София през 1973 г. Тогава той е начело на италианската комунистическа партия. Опитът за неговото убийството по пътя му към софийското летище е описан в книгата „София 1973: Берлингуер трябва да умре“ на журналистите Джовани Фазанела и Корадо Инчерти. Димитър пътува като част от кортежа, когато е направен опитът за атентат.

Преди 10 ноември 1989 г. Димитър Викторов има възможността да снима президенти на САЩ и СССР при визитите им у нас. Именно той запечтва за историята официалното гостуване на Михаил Горбачов със съпругата му Раиса в България, както и частното посещение на Ричард Никсън през 1982 г. Палестинският лидер Ясер Арафат пък лично го кани да гостува в страната му.

Частното посещение на Ричард Никсън в България

Във фотоархива на Викторов освен снимки на политически събития има и много кадри от културни прояви, както и портрети на личности от света на изкуството, сред които на писателите Валери Петров и Христо Ганев, оперната дива Райна Кабаиванска, диригента Емил Чакъров, актьорите Константин Коцев и Никола Анастасов.

Константин Коцев и Никола Анастасов

Известните са и кадрите му на първия ни космонавт Георги Димитров. Прави ги през 1979 г., когато е командирован в Москва за полета на „Съюз-33“.

Много са любопитните случки около снимките на Димитър Викторов по време на социализма. За една от тях разказва журналистът и писател Калин Тодоров в книгата си „Зад завесата на соца“. Тя е от времето, в което двамата работят заедно в БТА. „Имах късмета да зърна в един таблоид новината, че във Владайската река са се появили златотърсачи. С редакционната Волга, шофьора Коко и фотографа Митьо Викторов веднага потеглихме натам. Намерихме само едно изоставено сито, но британският читател очакваше вълнуващи репортажи. И след като с Коко открихме в колата високи, черни рибарски ботуши, влязохме в реката със ситото и Митьо ни направи снимки. Вечерта пооткраднах кое-що от няколко разказа на Джек Лондон, а на сутринта репортажът беше готов и предизвика страхотен интерес. Излезе на първа страница под главата на „Юропиън“. Снимките ни с Коко, ситото и ботушите се мъдреха под заглавие „Българският Клондайк“.“

Роден на 6 март 1942 г. в София, Димитър Викторов първо учи медицина, но след три семестъра решава да смени попрището. Записва техникума по полиграфия и фотография, а след завършването му през 1970 г. започва работа в БТА. Шестнайсет години по-късно се мести в „Работническо дело“, където остава и след преименуването му на „Дума“ до 2003 г. Неговите кадри са използвани в десетки вестници и списания, публикувани са и извън родината – във Франция, Белгия, Испания и почти всички страни от бившия социалистически лагер. Викторов е сътрудник на няколко чуждестранни информационни агенции и е командирован в ГДР, СССР, Полша, Монголия, Виетнам, Тунис и ред други страни. Получава званието фотограф-художник през 1979 г., а четири години по-късно получава сребърен медал от Интерпресфото в Дамаск за свой фоторепортаж. Има участия в изложби под егидата на World Press Photo, както и множество отличия. Отива си от този свят преди две години на 19 май.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини