9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Директори на училища съгласни учебната година да започва от 1-ви септември

Предложението на образователното министерство учебната година да започне от 1-ви, вместо от 15-ти септември, разпали дискусия в обществото. Идеята цели използването на топлото време за повече занятия на открито, в условията на епидемична обстановка.

За подобна промяна може да се говори, когато се изчистят другите проблеми в образованието, смятат бургазлии. Други обаче са на мнение, че така учениците ще спечелят повече време за предговор на материала от предходната година.

„Да, нека да се модернизира училището, но то има толкова много да работи, като качество, че две седмици нищо няма да оправят“.

Директори на бургаски училища са скептични, идеята да се реализира от тази година. Въпреки това намират предложението за разумно, стига да бъде съобразено с целия график на учебния процес. Директорът на бургаската природоматематическа гимназия Соня Димова, смята, че 15-ти септември е една емблематична дата. Ако идеята обаче се приеме, това ще е добре за учениците, които ще имат повече време за почивка през учебната година.

„Дали ще са две седмици по-рано или ще има почивка две седмици през учебната година, в крайна сметка учебната година ще бъде пак от 36 седмици за всички класове, без 12-ти клас, където при тях са 31 седмици“.

Предложението на Министерство на образованието е само на етап проучване. След това, идеята ще се разисква и с родителските организации.

 

Източник: БНР

снимка: БНР

Последни новини

- Реклама -