11.1 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Директорът на Народния театър Васил Василев: Няма да подам оставка

 

„Не е в правомощията на министъра и е подсъдно да се меси в творческия и административен капацитет на един театър. Не може да налага цензура, нито да определя политиката вътре в театъра. Бих му предложил след януари да го вкарам в програмния отдел като мой служител да определя колко представления и как се играят. Или просто да прочете Закона за развитие и закрила на културата.“ Това казва директорът на Народния театър Васил Василев в интервю за „24 часа“ по повод на шумния скандал в театъра, който тече повече от две седмици.

„Договорите са изработени през 2000 г. и не са променяни, освен в частта работна заплата. Ако има такова нещо, то е от години и е регламентирано съгласно Кодекса на труда. Нашата специфика е особена и не допуска на сцената хора в нетрезво състояние“, казва Василев в отговор на въпрос дали има ли наистина условие в договорите на някои актьори да дават проби за алкохол по всяко време, ако им бъде поискана.

„Не знам какви са били намеренията на г-н Морфов. В 10 и половина през нощта в празен коридор да напише нещо. Не съм гадател. Моето образование е театрално и икономическо, за съжаление, нямам медицинско, за да кажа“, казва директорът на театъра по повод издрасканата врата на пиарката Кръстева, който е повод за началото на скандала..

На въпрос дали има намерение да напусне театъра Василев казва:

„Вие ме оставихте без думи. В театъра работим в момента. Имаме премиера, която тази вечер ще направим. Още един интересен спектакъл в репертоара на Народния театър – “Великденско вино”, на режисьора Явор Гърдев. Утре вечер имаме втора премиера на Голяма сцена. Това е “Нора” с режисьор Тимофей Кулябин…

Аз съм класиран на първо място от изпитна комисия за директор на Народния театър. Изпълнявам стриктно програмата, която съм защитил за развитието му. Даваме друг облик, който вече е европейски, съвременен, създаваме конкурентна среда с разнообразни режисьори, а актьорите вече имат свое предизвикателство при срещата с техния мироглед. Това е уникално богатство на театъра и вие ме питате дали се замислям за оставка. От какво трябва да е провокирана?“

 

Последни новини

- Реклама -