34.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец

Православната църква чества един от най-обичаните светци в християнския свят – Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Никулден е храмов празник на много църкви в цялата страна.

Денят е професионален празник на банкери, рибари и моряци. Имен ден имат над 192 000 българи.  Според празничната традиция за трапезата се приготвя шаран.

Животът на роденият през 3 в. Свети Николай накратко може да се опише като отдаден на Бога и изпълнен с чудеса в помощ на изпадналите в беда и нужда. Според църковните свидетелства и до днес неговото молитвено ходатайство никога не бива пренебрегвано и затова се смята, че след Божията майка, той е пръв застъпник за хората. Неслучайно, освен няколкото празници през годината, в седмичния богослужебен цикъл, за негова прослава е отреден четвъртък.

Свети Николай е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии.

Свети Николай умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите му са пренесени в град Бари, Италия, където се намират и сега. Те се съхраняват в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.

Никулден се празнува на 6 декември. Празникът се отбелязва и на 9 май, когато е летният Никулден.

В българската православна традиция светецът Николай се почита и като патрон на рибарите. На този ден се украсява коледната елха, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

В католическите страни вечерта на 6 декември на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувките или чорапите, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на свети Николай като дарител на бедните.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще отслужи архиерийска света Литургия в столичния храм „Св. Николай Чудотворец“ вкв. „Връбница“ с начален час 09:30.

С двудневни концерти Бургас празнува 30-годишнината от обявяването на деня на Св. Николай Чудотворец за празник на града. През целия ден на 5 открити сцени бургаски изпълнители ще озвучават с песните си централната част на града. На 5 пункта в града ще се раздава рибен курбан. Кулминацията на тържествата ще бъде Никулденския концерт. На него ще бъдат запалени светлините на коледната елха.

Празникът ще започне с тържествена Света литургия в храм „Св. Николай Чудотворец, след това ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на благодетеля на града Александър Георгиев – Коджакафалията. Ще се проведе и традиционната общинска сесия, на която ще бъдат наградени почетните и заслужили граждани на Бургас. С традиционен ритуал ще бъде почетена паметта на загиналите моряци и рибари. Петър Парушев – директор на общинския отдел култура, маркетинг и реклама – каза:

„В 11:45 ще започне традиционното литийно шествие, което завършва на моста, където се отслужва заупокойна молитва в памет на загиналите моряци и рибари и се хвърлят венци и цветя“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини