spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

Добрина Чешмеджиева

Избрано

Добрина Чешмеджиева е родена в Смолян, завършила е Националната гимназия за древни езици и култури в София. В Софийския университет се дипломира по две специалности – „Дефектология“ и „Журналистика“. От 1996 г. работи като международен редактор в БНТ. По-късно става водещ и редактор в сутрешния блок на телевизията.

В момента е водеща на популярното политическо предаване „Референдум“.

1.Как се представяте пред хората?

Зависи какъв е поводът, но рядко се представям с цялото си име. Запознанствата не са моята стихия, защото съм доста притеснителна…

 1. Важно ли е за вас първото впечатление?

Да, определено. Забелязала съм, че интуицията и усещането от първия контакт с човек рядко лъже. Надявам се, че самата аз по-често успявам да оставя добро първо впечатление

 1. Вярвате ли в любовта от пръв поглед?

По-скоро не. Любовта е дълбоко чувство и не мисля, че с един поглед може да се влезе толкова навътре под повърхността. Опитвала съм се да не бъркам симпатията с истинската любов.

 1. Допускате ли лесно хора до себе си?

Може би не. Обичам да говоря, не се пазя от това да споделям, но най-съкровените неща за мен знаят наистина малко хора. Когато общувам, предпочитам да дам възможност на другия човек да разкаже за себе си, отколкото темата да съм аз.

 1. Какво може да ви извади от равновесие?

Да чакам, когато искам нещо да стане бързо или да получа веднага яснота по тема, която е важна за мен.

 1. Компромисът, който не бихте си позволили?

Никога не бих предала хората, на които държа. Никога не съм правила и неща, в които не вярвам. Винаги си задавам въпроса „ Аз мога ли да се справя с това?“ и отговорът определя решенията ми.

 1. Какво може да ви разплаче?

Много ситуации и тъжни или вълнуващи неща са ме разплаквали. Последно онзи ден, докато чаках да се зареди едно видео в Ютюб, се появи клип с болно детенце и се разплаках.

 1. На какво най-често се смеете?

Имам големия шанс да съм заобиколена от хора със страхотно чувство за хумор. Техните разкази и истории ме карат дни наред да се заливам от смях.

 1. Последната книга, която ви впечатли?

От дете обичам да чета биографии и автобиографии. Последната, която ме впечатли, е „Един живот“ на Шон Леви за живота на Робърт Де Ниро.

 1. Последният филм, който ви впечатли?

„Методът Уилямс“, който разказва непознати до този момент за мен детайли от живота на сестрите Уилямс и ролята на техния баща. Според мен напълно заслужен „Оскар“ за Уил Смит в главната мъжка роля. Гледам и много филми в специалните платформи, този, който ме впечатли напоследък, е сериалът „Токио Вайс“.

 1. Любим художник?

Сандро Ботичели, Димитър Казаков -Нерон… много са. Не бих могла да живея в дом без картини. Живея в малък апартамент, но имам много картини, повечето са подарък от майка ми. Сред тях са скица на Нерон, която ми е много скъпа, а в спалнята ми точно срещу мен – голям формат репродукция на фрагмент от платно на Ботичели. Мога да ги гледам с часове…

 1. Любим писател?

Джон Стайнбек и любимата ми негова книга е „Тортила Флет“. Знам я почти наизуст.

 1. Любим поет?

Шекспир. Сонетите. Валери Петров, но не само като ненадминат преводач на тези сонети, за мен той е велик творец.

 1. Любим певец?

Зависи много от жанра музика. Майкъл Хътчинс от INXS, Джордж Майкъл, но също така Лучано Павароти.

 1. Любим филм?

Наистина са много! От „ Кръстникът“ до „ Ново кино „Парадизо“ на Торнаторе. Обичам много и исторически филми като „Речта на краля“, „Ана и кралят“ и винаги съм готова да гледам епизодите на Еркюл Поаро и Мис Марпъл.

 1. Любимо тв предаване?

Не е само едно. Гледам много по българските и чуждите телевизии.

 1. Каква музика предпочитате да слушате?

През годините нюансите се променят, но винаги съм харесвала пънк музика, както и индъстриал като KMFDM, електронна музика като Front 242. Преди няколко месеца си отиде любим мой приятел и страхотен диджей Ramsey Hercules – от хора като него съм научила много за музиката и съм намерила любими за винаги парчета. Той имаше радио BoogieOn с буги и соул музика, само чуваш първите тактове и сърцето ти ликува. Хора като него ще останат винаги в сърцето ми.

 1. Политик, на когото вярвате?

Вярвам на всеки политик, който не изглежда службогонец и не обяснява живота с клишета. Уважавам всеки човек, който гори в работата си и се бори за идеите си аргументирано, интелигентно и без користна цел.

 1. Историческа личност, която презирате?

Хитлер. Не само заради ужасните зверства, които е извършил, но и защото и днес, за съжаление, има заблудени хора, които продължават да вярват в безумните му идеи.

 1. Историческа личност, на която се възхищавате?

На Ботев и Левски. Защото са били истински лидери, които ни вълнуват с думите и делата си и до днес. Извън нашата история винаги ми е била много интересна историята на Медичите във Флоренция.

 1. Любим парфюм?

Armani Prive Ambre Eccentrico, ползвам го в специални случаи. В ежедневието си предпочитам леки аромати с дъх на цитрус и трева. Сега фаворит ми е Lemon Island на Atelier Cologne.

 1. Любимо мъжко име?

Имам любими хора, но не и име, защото човекът прави името.

 1. Любимо женско име?

И тук не мога да посоча едно име. Когато бях малка, много страдах, че нямам имен ден и баба ми, на която съм кръстена, винаги ми казваше „Не се натъжавай, защото всеки ден е Добър ден!“.

 1. Какво научихте от родителите си?

Дължа на тях всичко – възпитание, образование, интереси и усещане за хората. Винаги съм усещала тяхната подкрепа и това много ми помага.

 1. Как възпитавате или бихте искали да възпитате децата си?

Животът се стече така, че нямам деца. Радвам се на децата на сестра ми и съм много горда, че тя и съпругът й ги възпитават толкова добре – учат ги на любов, откровеност, любознателност. Племенниците ми са страхотни деца и нямам търпение да ги видя това лято.

 1. Каква искахте да станете като малка?

Първият ми спомен е, че исках да стана продавач на платове, много ми беше интересно как тези жени разгъват топовете, как мерят и режат. После, бях все още много малка, мечтаех да стана писател и дори в първи клас написах книга, която сама илюстрирах ( струва ми се, че историята беше далеч по-сполучлива от рисунките).

 1. Кое е любимото ви животно?

Кон.

 1. Мото, девиз или цитат, които следвате?

Когато учех в Класическата гимназия, открих мъдростта на сентенцията Festina lente – „Бързай бавно“. Може би по някакъв начин тази философия е и моята идея за живота. Нищо не бива да е на всяка цена, с всички средства и тропане на крак.

 1. Разкажете един виц, на който искрено сте се смели?

За съжаление не помня вицове.

 1. Думата, която използвате най-често?

Често казвам „не бих искала да звуча прекалено ….“ и продължавам изречението. Улавям се, че правя това много често, вероятно защото не искам да се изживявам като последна инстанция за каквото и да е.

 1. Любимо ястие?

Обичам много риба и морски дарове, приготвени съвсем просто. Не обичам сложните блюда и смесица от вкусове. В това отношение съм много консервативна.

 1. Любим цвят?

Любимите ми цветове са бяло и тъмносиньо. В гардеробът ми има много ограничена палитра от цветове, с които се възприемам.

 1. Любимо питие?

Обичам коктейли и не съм привърженик на твърдия алкохол. Може би, когато пия, най-често напоследък е Аперол шприц.

 1. Пушите ли?

Все по-рядко.

 1. Кое е първото ви разочарование в живота?

Може би една Нова година, когато бях на 6–7 години, за която си бях поръчала малко живо мече, което се побира в шепа, и не го получих. Спомням си, че ми стана много криво, но за сметка на това получих книга и след като отмина разочарованието, се влюбих в книгите завинаги. Така че някои разочарования могат да донесат след себе си ново начало и неочаквана радост.

 1. Кога сте били най-горда със себе си?

Когато съм успяла да помогна на някого. Когато съм видяла в очите на човека отсреща щастие, че е срещнал точно мен – в определена ситуация, този конкретен ден или по принцип.

 1. Дилемата семейство или кариера – какво избирате? 

Избирам семейството. Никога не съм била кариеристка. Просто винаги съм си казвала – ще направя това по възможно най-добрия начин, на който съм способна, пък дано стане добре, но не съм се стремила никога към публична изява и не съм имала амбиция за това.

38. Какви са хората от приятелския ви кръг?

Широкоскроени, интересни, интелигентни, верни приятели.

 1. От какво най-много се срамувате?

От това, че не мога да карам кола.

 1. Кой е най-големият ви страх?

Смъртта.

 1. Мечтата, която преследвате?

Мечтая за щастливи и красиви дни. Не преследвам. Просто, когато ги има, благодаря за тях.

 1. Откъде черпите информация?

От различни апликации на големи медии в телефона си и от интервюта, които чета и гледам.

 1. Как отсявате истината от фалшивите новини?

Винаги проверявам източниците. За нас, журналистите, това е като втора природа вече. Лошото е, когато истинските новини са толкова фрапантни, че ти приличат на фалшиви.

 1. Колко време прекарвате в социалните мрежи?

В никакъв случай не съм пристрастена. Не качвам с месеци нищо. Внимание, насочено върху мен, ме смущава и не е моето поведение. Разбира се, че и аз правя много снимки и дори селфита, но си остават за мен в телефона.

 1. Очаквате ли изкуственият интелект да измести човека?

Ние винаги ще контролираме света, защото освен интелект имаме и сърце. Не вярвам, че сърцето може да се „изкопира“ или „ програмира“.

 1. Искате ли да летите в Космоса?

Когато бях малко момиченце, много. Бях влюбена в Айзък Азимов и Рей Бредбъри. После с годините сякаш се приземих , но когато има интересни новини за Космоса се улавям, че пак се размечтавам за него

 1. Вярвате ли в извънземни?

Вярвам, че има други животи във Вселената. Не знам дали идват при нас, дали не сме им прекалено скучни.

 1. Имате ли пророчески сънища?

Рядко, но се е случвало. Сънувам много, целия филми и истории. Понякога после цял ден не мога да се отърся от тях.

 1. Кое е любимото ви цвете?

Божурът.

 1. Отглеждате ли домашен любимец?

Не се задържам много вкъщи и смятам, че моят режим не би паснал на никое куче или котка.

 1. Кое според вас е най-ценното човешко качество?

Благородството и добротата.

 1. Кога предпочитате самотата?

Нямам проблем да оставам понякога сама. Пътувала съм до другия край на света сама и винаги съм се чувствала добре. Понякога да остана сама ме успокоява и балансира.

 1. Има ли порок, който ненавиждате?

Всичко, което наранява други хора, го ненавиждам.

 1. Борили ли сте се със зависимости?

Не, слава богу.

 1. Коя е най-тежката битка, която сте водили?

Тя е съкровена за мен и ще я запазя за себе си.

 1. Имате ли хоби?

Преди години изведнъж реших, че искам да се науча да бродирам – беше много релаксиращо и приятно, но не успях да го превърна в хоби.

 1. Бихте ли се определили като бохем?

Донякъде да. Мисля, че съм широко скроен човек и не съм „плановик“ в живота.

 1. Къде почивате – в България или в чужбина?

И у нас, и в чужбина. Красотите са различни и ако имам възможност – не бих се лишила от никоя от тях. Във Варна имам много скъпи приятели и обичам да съм там край морето с тях. В последните 2 години открих Гърция и много ми харесва. Когато си с правилния човек, който знае как да ти покаже красотата на едно място, няма начин да не се заплениш.

 1. Коя е съдбата, която не бихте искали да ви споходи?

Не смея да поставям аз тези бариери. Надявам се на спокойни и хубави дни.

 1. Вярвате ли в късмета?

Да, вярвам в късмета. Той ни помага много, особено, когато и ние дадем след това повече от себе си.

 1. Пропуснатият шанс, за който съжалявате?

Не гледам така на нещата. Вярвам в тези шансове, които са дошли при мен. Не мисля за това, което не се е случило, защото вярвам, че така е трябвало да стане.

 1. Бихте ли отговорили на въпроса на колко години сте?

Разбира се. На 49 години съм.

 1. Коя е най-неудобната ситуация, в която сте попадали?

Опитвала съм се винаги да го обърна на шега със самата мен.

 1. В коя епоха бихте предпочели да живеете?

Може би Ренесансът, изглежда ми много вдъхновяващо. Но и в момента животът не е скучен, така че не оплаквам.

 1. Кое според вас е най-голямото научно постижение?

Лекарствата срещу смъртоносни болести. Възхищавам се и имам огромен респект към учените.

 1. За или против ваксините?

За ваксините определено.

 1. Вярвате ли в конспиративни теории?

Не. Пълно е с небивалици, които тормозят ума и душата на хората, не разбирам манията да се четат такива неща. Всеки опит да ни се обясни как нищо не зависи от нас е нелеп.

 1. Как бихте се определили – либерал или консерватор?

Зависи за какво става въпрос. Възпитавана съм в либерално отношение към хората и живота. Никога не съм изпитвала притеснение да общувам с цялата палитра от хора, с които животът може да те срещне. Но за много неща като морал и принципност към абсолютно консервативна.

 1. Смятате ли, че детето само трябва да определи половата си идентичност?

Смятат, че се раждаме с нея. Но в същото време вярвам и приемам, че има хора, които искат да видят себе си и да изживеят себе си по друг начин.

 1. Интересувате ли се от спорт?

Спортът не е моята стихия. Но да, обичам да гледам хубави футболни мачове, тенис, ски. Обикновено следя големите спортни събития като Олимпиади и Световни първенства. Харесва ми да виждам как атлетите се борят и побеждават, възхищавам им се.

 1. Държите ли на перфектна визия?

Държа да изглеждам максимално добре за това, което съм, без да се вманиачавам излишно.

 1. За или против пластичните операции?

Операции ми звучи прекалено ангажиращо, но има процедури, които според мен помагат на хората да се поддържат и това е добре.

 1. Изпитвате ли комплекс заради външния си вид?

Не съм влюбена в себе си. Но пък това ми помага да се старая и да търся постоянно по-добрия вариант на самата мен.

 1. Твърдо или меко легло предпочитате?

Твърдо, защото от дете имам проблеми с кръста.

 1. Доволни ли сте от заплатата, която получавате?

Доволна съм от това да се чувствам оценена. Никога не съм била човек, който мисли какво ще спечели като пари. Мотивацията ми идва от други неща, не от парите.

 1. Страхувате ли се от новото начало?

Вярвам, че когато дойде моментът за ново начало, човек усеща това и го приема като шанс.

 1. Коя е държавата, в която мечтаете да живеете?

Много харесвам Италия, но не знам дали бих могла да живея в друга държава. Когато съм там, или лятото в Гърция и виждам красиви места, си казвам – какви късметлии сме, че всичко това е толкова близо до нас. Защото има туристи, които пропътуват едно денонощие, за да видят тези места и могат да си го позволят само веднъж в живота.

 1. Кой е най-незабравимият момент в живота ви досега?

Има много такива моменти, към които се връщам и сега в спомените си и всеки от тях има собствено очарование. Раждането на племенниците ми например са сред тези моменти.

 1. Най-тежкият период, който сте преживели?

Преди 2–3 години имах труден период, но мисля, че отмина. Опитах се да се държа геройски и да се справя и съдбата ми даде награда за това. Изпитанията често после са последвани от подарък от съдбата.

 1. Коя е надеждата, която ви крепи?

Че винаги добрите хора ще са повече от злодеите.

 1. Вярвате ли в приятелството?

С цялото си сърце.

 1. С кого бихте живели на самотен остров?

С приятеля си. С приятелите. Със семейството. Ами ето, че вече имаме цяло селище на този самотен остров.

 1. Можете ли да простите изневяра?

Не. Случи ми се с първата голяма любов в младите години и не успях да простя. За много неща човек се променя с времето и опита, но има такива, които остават негова реакция завинаги. Мисля, че това е една от тези реакции и не бих могла да простя.

 1. Поддържате ли отношения с бившите си половинки?

Само с тези, с които не съм имала много дълга и дълбока връзка. Не знам защо се получава така, но не мога да превърна любовта в добро познанство. Имаше и песен за това. Аз съм май героят от тази песен. Имало е нещо, разделили сме се. , пуснала съм тези хора да потърсят щастието си другаде и не трая лоши чувства. Но за мен приятелството е нещо друго.

 1. Привърженик ли сте на брака?

Не смятам, че той решава връзката.

 1. Романтични ли сте?

Не. Но помня и ме стоплят жестове, които са направени без излишна романтика и тези моменти са моята приказка.

 1. Кой е любимият ви момент от денонощието?

Вечерта след работа, когато се прибираш там, където някой те очаква, когато се срещаш с хора, на които държиш или просто гледаш поредния епизод от любимия си сериал.

 1. На кой народ симпатизирате?

На нашия, но трябва да се постараем повече, защото както я караме нещата не отиват на добре.

 1. Кой е въпросът, който си задавате най-често?

„А после какво ще стане?“

 1. С коя историческа или съвременна личност бихте искали да разговаряте?

Много са интересните личности от различни сфери. Със Стайнбек, със София Лорен, с Чарли Чаплин, с Микеланджело.

 1. Кои са илюзиите, с които сте се разделили?

Илюзията, че можеш да върнеш времето назад и да поправиш нещо счупено.

 1. Кога свършва детството?

Когато намалява лятната ваканция.

 1. С какво никога не искате да се разделите?

С близките си хора.

 1. Кой е най-добрият съвет, който сте получавали?

Не очаквай от хората да реагират на ситуацията като теб. Никой не дължи нищо никому.

 1. Вярвате ли, че съдбата на човека е предопределена?

Вярвам.

 1. Допитвате ли се до астролози и нумеролози?

Не. Преди години се абонирах за един астрологичен сайт и от време навреме го отварям, но забравям всичко в мига, в който го прочета и продължавам, както аз си знам

 1. Връзвате ли си червен конец на ръката срещу зли сили?

Не, нямам червен конец. Имам църковни гривни, които са ми подарък от близки приятели.

 1. Каква е представата ви за щастие?

Слънчев летен следобед, привечер с любимите хора на красиво място.

 1. Как бихте искали да си отидете от този свят?

В съня си.

 1. С какво бихте искали да ви запомнят хората?

С това, че съм била добър човек, че съм им дала ДобринА.

Последни новини